Drie hoeraatjes voor de nieuwe koning van Denemarken!

Zowel Margrethe als Frederik hielden het niet droog.

Vandaag is een grote dag in Denemarken: daar nam koningin Margrethe namelijk afscheid van haar rol als vorstin, en volgde zoon Frederik haar op als monarch. De plechtigheid zelf was binnen een kwartiertje gepiept, en niet veel later werd Koning Frederik X officieel geproclameerd door de Deense premier.

Jubileum

Margrethe zorgde voor een flinke verrassing toen zij in haar nieuwjaarsspeech aankondigde dat zij vandaag, op haar 52e troonjubileum, zou aftreden. Naar eigen zeggen had ze lang over de keuze nagedacht – hoewel ze het nieuws pas drie dagen voor de grote bekendmaking deelde met haar beoogd opvolger.

Vandaag was het grote moment daar: stipt om 14.00 arriveerde Hunne Koninklijke Hoogheden te Christiansborg, waar de Akte van Abdicatie werd ondertekend. Met deze ondertekening werd Frederik met onmiddellijke ingang koning.

Emoties

Uit beelden die vanuit de vergaderzaal werden uitgezonden, was te zien hoe Margrethe na het ondertekenen opstond en ‘haar’ stoel met een glimlach aan zoon Frederik presenteerde. Kleinzoon Christian kwam vervolgens nog even in actie om zijn oma haar wandelstok te brengen, en daarna volgde een bijzonder emotioneel moment. Zo was te zien hoe Margrethe zich tot haar zoon wendde, en ‘Gud bevare Kongen’ prevelde – ‘God bescherme de Koning’. Met deze ene zin bevestigde Margrethe nog eens dat er nu echt een einde was gekomen aan een tijdperk. Hierna leek het erop dat ze het niet meer droog hield, en verliet ze snel de vergaderzaal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DRTV (@drtv_dr)

Per auto vertrok de majesteit vervolgens weer richting haar residentie. Zo kwam er in luttele minuten een einde aan haar 52 jaren op de troon.

Tradities

Al de hele dag verschenen er op sociale media beelden van drommen Denen die zich verzamelden bij het paleis Christiansborg in de Deense hoofdstad. Hier vond om 15.00 precies de proclamatie plaats van koning Frederik, waar hij zich voor het eerst aan het volk toonde als de nieuwe koning. Hierbij hield de koning het niet droog, en pinkte hij zonder schaamte verschillende tranen weg.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DRTV (@drtv_dr)

Ook droeg Frederik zijn eerste speech voor als vorst, en maakte hij het motto bekend dat hij voor zijn regeerperiode zal hanteren. Dit motto is een bijzondere traditie onder Deense vorsten, en zal door de jaren een belangrijk symbool zijn van Frederiks periode op de troon. Zo was Margrethes lijfspreuk ‘Gods help, de liefde van het volk, de kracht van Denemarken’.

Frederiks motto werd duidelijk aan het slot van zijn toespraak: “Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark“. Vrij vertaald: ‘Uit verbondenheid, uit toewijding, voor het Koninkrijk Denemarken’, aldus verschillende online vertaal-tools.

Koninklijk gezin

Vervolgens werd de koning vergezeld door zijn echtgenote, koningin Mary, en hun kinderen volgden al snel. Zo werd de uitzinnige menigte uitgebreid toegezwaaid door kroonprins Christian, prinses Isabella, prins Vincent en prinses Josephine.

denemarken
Beeld: NL Beeld

Zoet detail: het viel verschillende kenners op dat koningin Mary en prinses Isabella zich samen aan een sterk staaltje flag dressing waagden met hun rode en witte outfit. Volgens de fashionkenners van UFO No More zou het Deense Billed Bladet bevestigd hebben dat Mary’s prachtige witte japon een creatie is van Soeren Le Schmidt en Birgit Hallstein.

Nadat de familie kort naar binnen vertrok, gaven zij nog een kleine encore, waar onder meer dit bijzonder zoete moment tussen Frederik en Mary plaatsvond:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jobbe Pilgaard (@jobbepilgaard)

Aan dit liefdevolle balkonmoment kan menig royal wedding nog een puntje zuigen!

Wel feest, geen fanfares

De Deense abdicatie ging niet gepaard met een grootse ceremonie. In vergelijking met de grootse Coronation van Koning Charles III mei vorig jaar en de inhuldiging van onze eigen Koning Willem-Alexander in 2013 was de boel ronduit sober te noemen.

Maar deze nuchtere aanpak hoort erbij in Denemarken. Normaliter vindt een troonwissel namelijk plaats met het overlijden van de voorgaande vorst, en dat stemt natuurlijk weinig feestelijk. Met haar aftreden heeft Margrethe voor het eerst in ongeveer 900 jaar gebroken met deze Deense traditie.

En nu?

Het kersverse koningspaar heeft vanavond nog even de tijd om van de dag te bekomen. Vanmiddag staat alleen nog de overgang van het koninklijk vaandel op het programma, en daarna is het even gedaan met de plechtigheden.

Morgen worden Frederik en Mary verwacht bij een vergadering van het Deense parlement, en op 21 januari wordt Frederiks eerste week op de troon afgesloten met een kerkdienst in de Aarhus-kathedraal. Met de immense populariteit van zijn moeder ligt de lat voor Frederiks koningschap erg hoog – maar na vandaag kan de koning in elk geval terugkijken op een erg goed begin van zijn regeerperiode. En dat is het halve werk, toch?

Bron: UFO No More, Kongehuset.dk | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws