Merk jij ook dat je naarmate je ouder wordt steeds minder goed tegen alcohol kunt? Waar we vroeger dagenlang uitgingen en zonder gevolgen het ene na het andere drankje achterover gooiden, is dat tegenwoordig wel anders. Maar hoe kan het toch dat we op latere leeftijd minder goed tegen een alcoholische versnapering kunnen?
Katers veranderen
Terwijl je vroeger het een na andere mixdrankje dronk tijdens een avondje uit, kun je het nu slechts bij een paar wijntjes houden. Je wil immers niet de rest van het weekend op de bank liggen met een enorme kater. Dat je alcohol het beste met mate kunt drinken, is algemeen bekend. Zo wordt aangeraden niet meer dan 1 à 2 glazen per dag te drinken. Wanneer je een avondje uiteten gaat of gaat borrelen met vrienden, is de kans groot dat je al snel meer dan 1 of 2 glazen drinkt. En hoewel je er goed bij hebt gegeten, word je de volgende ochtend wakker met knallende koppijn en een misselijk gevoel. ‘Hoe kan dit toch? Vroeger had ik nergens last van’, vraag je jezelf hardop af.
Twintig
Dr. Elizabeth Landsverk, een geriater en dementiedeskundige, vertelt aan HuffPost dat de manier waarop alcohol het lichaam beïnvloedt varieert op basis van je leeftijd. In je twintiger jaren zullen de katers hoogstwaarschijnlijk nog wel meevallen, omdat je je dan in je meest veerkrachtigere jaren bevindt. “De lever en hersenen hebben de meeste veerkracht in die tijd,” zegt Landsverk. “De frontale kwabben (waarmee je redeneert en oordeelt) zijn nog niet helemaal ontwikkeld. Je zult eerder geneigd zijn om meer te drinken of meer risico’s te nemen, en dit kan gewoonten creëren die later problemen zullen veroorzaken.”
Dertig
Wanneer je de 30 bereikt zul je merken dat je lichaam de alcohol minder goed kan verdragen. En dit is niet voor niets, vanaf deze leeftijd kan alcohol je algehele gezondheid beïnvloeden. “Vraag jezelf af: Hoe is het anders met je gezondheid? Obesitas, een epidemie in Amerika, verhoogt het risico op niet-alcoholische leververvetting,” vervolgt Landsverk. “Alcohol verhoogt het risico op leverziekte en littekenvorming (cirrose). Als geriater zou ik zeggen dat een glas of twee per week prima is. Sommige artsen zeggen dat één drankje per dag prima is, maar het is ook neurotoxisch en dat kan je inhalen.”
Veertig
Als je 40 bent, beginnen er meer gezondheidsrisico’s op te treden, legt Landsverk uit. “Obesitas, diabetes, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol verhogen allemaal het risico op hartaanvallen, beroertes en dementie met een kleine beroerte”, zegt ze. Als je een van deze aandoeningen hebt, kan zelfs een kleine hoeveelheid alcohol het risico op hartaanvallen of beroertes verhogen.
Vijftig
Na je 50e lopen de risico’s al helemaal op. “Alcohol, naast de risico’s op vaatschade en dementie, verhoogt het risico op borstkanker, slokdarmkanker en leverkanker (na ziekte),” zegt Landsverk. Wanneer je ouder wordt loop je sowieso al sneller het risico om dit op te lopen, maar alcohol versterkt dit nog meer. “Bovendien is een goede nachtrust moeilijker naarmate we ouder worden,” voegde Landsverk eraan toe. “Stoffen als cafeïne, sigaretten en alcohol belemmeren de slaap”.
Zestig
Vanaf je 60e zal je merken dat zelfs 1 à 2 glazen per week al voelbaar kunnen zijn. “Ik kan uit ervaring spreken: Dit is de leeftijd waarop de tolerantie drastisch kan afnemen,” zei Landsverk. “Ik ben gezond. Ik kan skiën of een kilometer zwemmen, maar van een glas wijn voel ik me de volgende dag ziek en traag.”
Dit komt omdat oudere mensen eerder het enzym verliezen om alcohol te metaboliseren (alcoholdehydrogenase). “Op dit moment kan ik ongeveer één glas per week verdragen,” zo stelt Landsverk. “Als ik het dagelijks zou drinken, zou ik me al ziek voelen bij één glas per dag. Oudere mensen hebben minder reserve in de hersenen, lever en nieren. De schade aan de hersenen door zelfs maar één glas per dag is erger.” Tot slot benadrukt Landsverk dat het daarom goed is om altijd in je achterhoofd te houden dat je alcohol met mate moet drinken.
Bron: Huffpost, Kookfans | Beeld: Adobe Stock