Maakt het leven mooier

Denken Carl Gustaf en Harald na Margrethe ook over aftreden?

Zorgt de Deense koningin voor een domino-effect?

King Carl XVI Gustaf's Jubilee - Stockholm

Met de abdicatie van koningin Margrethe, nu precies een week geleden, brak de Deense vorstin met de eeuwenlange traditie om tot het overlijden op de troon te blijven zitten. Ook in buurlanden Noorwegen en Zweden is dit de gewoonte. Maar nu Margrethes historische aftreden aantoont dat het ook anders kan, rest de vraag: zullen koning Carl Gustaf en koning Harald volgen?

Vorst op leeftijd

Waar we in Nederland inmiddels wel gewend zijn dat onze vorsten aftreden, is dat in veel andere landen not done. Aftreden heeft op veel plekken toch een wat negatief randje gekregen – van Albert II en Juan Carlos I die respectievelijk de Belgische en Spaanse troon vaarwel zeiden temidden van allerhande schandalen, tot de Britse koning Edward VIII die de kroon doorgaf aan z'n broer om met een gescheiden vrouw te kunnen trouwen.

Op veel andere plekken is het 'gewoon' traditie om voor het leven op de troon te blijven zitten. Maar goed: wanneer je als tachtigplusser je royal duties niet meer kunt uitvoeren omdat je gezondheid het niet toelaat, dan begint men toch vaak enige vraagtekens te zetten bij hoe geschikt je bent voor je rol. Margrethe liet bovendien zelf in haar nieuwjaarsspeech doorschemeren dat de heftige rugoperatie die zij moest ondergaan onder andere meewoog bij haar beslissing.

Maar hoe zit het nu in Zweden en Noorwegen? Zouden hun ogen eveneens geopend zijn door de bijzondere beslissing van hun buurvrouw en goede vriendin? Carl Gustaf is inmiddels namelijk 77 jaar, en Harald is zelfs al 86.

Geen pensioen

Over de jaren zijn beide vorsten met enige regelmaat aan de tand gevoeld over een mogelijke abdicatie. De Zweedse royalty-watcher, Anders Pihlblad, verklapt aan de BBC: "Niet omdat Zweedse mensen denken dat hij het niet goed doet, maar omdat zijn dochter, kroonprinses Victoria, heel, héél populair is."

Toch heeft Carl Gustaf altijd volgehouden niet aan aftreden te willen denken. Hij stelde in een interview in 2014 al eens: "Pensioen? Nee, dat woord kennen we niet binnen onze familie. In elk geval historisch gezien niet. Het is een oude traditie dat we niet aftreden."

Koning Harald heeft altijd een soortgelijke mening uitgedragen. Zo vindt de beste man dat hij vorst 'voor het leven' is. "Zo simpel is het voor mij. We doen dit tot ons bittere eind", aldus de Noorse koning.

Noors koningshuisexpert Kristie Marie Skrede legt uit: "De Noren zullen Harald steunen [als hij aftreedt], maar ze zijn erg onder de indruk dat hij nog steeds op de troon zit ondanks al zijn gezondheidsproblemen."

Pionier

Toch sluiten royalty-experts niet uit dat Margrethes besluit tóch iets los heeft gemaakt bij andere vorsten. Marge zelf hield immers ook lange tijd vol dat zij never nooit zou aftreden, en stelde in 2012 zelfs: "Ik zal op de troon blijven zitten tot ik omval."

Wanneer de BBC expert Robert Lundgren vraagt hoe hij het inschat, stelt hij: "Als je me deze vraag zes maanden geleden gesteld had, dan had ik gezegd dat zij nooit, nóóit zullen aftreden. Maar de situatie in Denemarken heeft aangetoond dat alles mogelijk is."

Misschien weet Margrethe haar collega-vorsten te overtuigen met eindeloze kiekjes van haar creatieve pensioen-hobby's? Wie weet!

Bron: BBC | Beeld: NL Beeld

Royalty
  • Beeld: NL Beeld