Maakt het leven mooier

Omstreden prins overlijdt op 86-jarige leeftijd

De prins raakte regelmatig in opspraak.

File - Victor-Emmanuel de Savoie

Verdrietig nieuws voor de eeuwenoude adelfamilie Di Savoia. Dit weekend is namelijk de hertog van Napels en prins van Savoye, Vittorio Emanuele, op 86-jarige leeftijd komen te overlijden. Als de enige zoon van de laatste koning van Italië met een beruchte reputatie en en stel uitgesproken nazaten, zorgt dit voor flinke opschudding.

Overlijden en uitvaart

Via hun officiële website heeft het Real Casa di Savoia afgelopen weekend in een kort bericht bekendgemaakt dat het hoofd van de familie, prins Vittorio Emanuele, op 86-jarige leeftijd is overleden.

"Om 7.05 uur vanmorgen, 3 februari 2024, is Zijne Koninklijke Hoogheid Victor Emmanuel, Hertog van Savoye en Prins van Napels, omringd door zijn familie, vredig overleden in Genève", valt er in het statement te lezen. Ook werd gemeld dat meer informatie over de uitvaart zou volgen, en de volgende dag werd er meteen doorgepakt met een aankondiging over de gang van zaken rond zijn begrafenis.

Zo weten we inmiddels dat de uitvaart op 10 februari plaatsvindt in de kathedraal van Turijn. Hier mogen alleen genodigden bij aanwezig zijn, en de begrafenis an sich zal na afloop 'in strikte privékringen' gebeuren in de Koninklijke Crypte van de Basiliek van Superga. Toch willen de Di Savoia's ook het volk de kans geven om afscheid te nemen van de prins, en daarom mag iedereen die dat wil de dag ervoor hun respect tonen voor de overleden prins.

Omstreden

Over de jaren raakte wijlen prins Vittorio Emanuele steeds vaker in opspraak. Zo riep hij zichzelf in 1969 eenzijdig uit tot nieuwe koning van Italië, werd hij aangeklaagd voor corruptie, en ruziede hij volop met de Italiaanse staat over herstelbetalingen.

Beeld: NL Beeld

Ook was hij in 1978 al dan niet betrokken bij de dood van een Duitse jongeman. Hij werd na een rechtszaak van dertien (!) jaar vrijgesproken door de Franse rechtbank, maar jaren later kreeg het verhaal nog een bijzondere wending. Zo werd na een arrestatie in 2006 namelijk op video vastgelegd hoe Vittorio stelde: "Ik zat fout, (...) maar ik moet zeggen dat ik ze (de Franse rechters, red.) te slim af ben geweest."

Dit leidde uiteraard tot een flinke politieke rel, waarbij niemand minder dan Beatrice Borromeo, de schoondochter van prinses Caroline, een centrale rol speelde in het onthullen van de waarheid. Vorig jaar verscheen haar driedelige documentaire over de zaak, The King Who Never Was bij Netflix.

Opvolgers

In de aankondiging over de uitvaart valt meteen op dat zoon Emanuele Filiberto iedereen dankt voor de steun als kersverse hertog van Napels en prins van Savoye. Afgelopen zomer stond hij namelijk nog volop in de publiciteit toen hij meldde dat hij afstand deed van z'n plekje in de troonopvolging. Volgens hem zou z'n destijds negentienjarige dochter, Vittoria di Savoia, het allemaal véél beter kunnen.

Vittoria di Savoia bij de Dior-show in januari dit jaar. (Beeld: NL Beeld)

"Dat zal niet morgen of binnen een jaar gebeuren, maar wanneer zij er klaar voor is. Het is belangrijk dat de jongere generatie de kans krijg om nieuwe, moderne ideeën in de praktijk toe te passen", stelde Emanuele toen over zijn beslissing. Formeel is er echter nog niks aan de gang van zaken veranderd, en zodoende staat Filiberto Emanuele nu gewoon aan het hoofd van het huis Savoye.

Daarbij geldt natuurlijk dat er van een echte troon in Italië al jaren geen sprake meer is sinds het land de monarchie in 1946 afschafte. Hoewel Filiberto en Vittoria regelmatig luidkeels verkondigen dat zij een terugkeer van een Italiaans koninkrijk wel zien zitten, moet het Italiaanse volk daar vooralsnog weinig van weten. Uit een enquête in 2018 bleek dat slechts 15% echt te porren was voor het idee. Tja. Gelukkig heeft Vittoria haar carrière als model en influencer nog...

Bron: NU.nl, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Royalty
  • Charity Christmas Gala of the House of Savoy - Circolo della Stampa - In the photo - Marina Vittorio Emanuele Emanuele Filiberto Clotilde Di Savoia. Photo by IPA/ABACAPRESS.COM