Italiaanse prins ziet zijn 19-jarige dochter als toekomstig koningin van Italië

De beoogd kroonprinses ziet wel een toekomst voor zichzelf op de troon.

Europa kent anno nu nog altijd een fors aantal koninkrijken. Italië hoort daar echter al bijna tachtig jaar niét meer bij. Als het aan de next-in-line van de Di Savoia’s ligt, komt daar met zijn dochter echter verandering in.

Vorst zonder troon

Een flink aantal landen hebben over de afgelopen eeuwen hun monarchieën definitief vaarwel gezegd. Toch zijn er echter op veel van deze plekken nog verschillende takken met afstammelingen die misschien geen troon meer hebben, maar nog wel een hoop persoonlijke trots en een uitgebreid budget voor designerkleding en een privéfotograaf – zoals bijvoorbeeld de Romanovs.

De Savoyes

Zo is er natuurlijk ook het eeuwenoude Huis Savoye, die tot enkele decennia terug op de Italiaanse troon zaten. Sinds 1946 is er van een monarchie in het Mediterraanse land echter geen sprake meer. Maar daar gaat verandering in komen, als het aan Emanuele Filiberto en zijn negentienjarige dochter Vittoria ligt.

Emanuels vader is de zoon van de laatste Italiaanse koning, Umberto II. Hiermee is de trotse vader dus een rechtstreekse afstammeling van de Savoyes, en zou hij (mócht het ooit gebeuren) een logische keuze zijn voor de Italiaanse troon. Gisteren deelde de adellijke Italiaan echter dat hij wil afzien van zijn plekje in lijn naar de troon, mocht zijn vader komen te overlijden. De reden? Volgens hem kan zijn negentienjarige dochter, prinses Vittoria, het namelijk allemaal veel beter.

“Dat zal niet morgen of binnen een jaar gebeuren, maar wanneer zij er klaar voor is. Het is belangrijk dat de jongere generatie de kans krijg om nieuwe, moderne ideeën in de praktijk toe te passen”, stelde Emanuele over zijn beslissing.

‘Rock n’ roll-prinses’

Zelf duidt hij zijn dochter als een ware ‘rock n’ roll princess‘. Ze is namelijk niet alleen studente, maar werkt via Instagram hard aan een carrière als model en influencer. Een korte blik op haar feed verraadt in elk geval een voorliefde voor designerkleding en, laten we eerlijk wezen: toch wel enig talent als model.

Maar hoe kijkt deze jongedame eigenlijk zélf naar een plekje als mogelijke koningin van bella Italia? Daar windt zij bepaald geen doekjes om. Zo vroeg de New York Times de jonge prinses al eens of zij dacht dat Italië haar ooit zou accepteren als koning. Hierop reageerde de tiener: “Italië is niet echt progressief, maar ze zullen het leren.”

Bij een pittoresk modellenkiekje op haar Instagram schreef de Savoyaanse dochter: “Wanneer zal de monarchie terugkeren?” Nu zouden we dit redelijk tongue-in-cheek kunnen opvatten, ware het niet dat de Di Savoia’s enkele jaren terug zelfs hun eigen eeuwenoude regels en wetten hebben aangepast, om toe te staan dat Vittoria een eventuele troon zou kunnen erven. Dat omschreef ze destijds als “het beste cadeau dat [mijn grootvader] me had kunnen geven”.

Populair

Hoewel de prinses zelf met een ruime 80.000 volgers steeds populairder wordt, zijn de Di Savoia’s niet helemaal onomstreden. Zo was opa Vittorio Emanuele al dan niet betrokken bij de dood van een Duitse jongeman, en lag zoonlief Emanuele Filiberto, Vittoria’s vader, vervolgens overhoop met niemand minder dan Beatrice Borromeo om haar rol in de onthullingen in de zaak.

Een poll uit 2018 zou ten slotte hebben aangetoond dat slechts 15% van de Italiaanse bevolking echt zit te wachten op een terugkeer van de monarchie. Ach – wie weet kan Vittoria het imago een beetje opkrikken. Op naar de allereerste Instagram-dynastie!

Bron: The Daily Mail, The Telegraph | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws