Glamour met een knipoog

Huh? Zo kun je vet verliezen door meer vet te eten

Raar, maar waar.

Van al het lichaamsvet dat we hebben, is buikvet vaak het meest hardnekkige. Wat je ook doet, dat zwembandje lijkt nooit weg te gaan. Wat als je buikvet zou kunnen verliezen door meer vet te eten? Het klinkt als de omgekeerde wereld, maar het kan echt. We vertellen je hoe.

Gezonde en ongezonde vetten

Vaak wordt gedacht dat bij afvallen vetten de vijand zijn. En om eerlijk te zijn: voor een deel is dat ook zo. Boterkoek en Big Macs zijn nu eenmaal niet bepaald je beste vrienden als je gewicht wil verliezen. Toch zit dit niet zo zwart-wit als je wellicht denkt.

Er is namelijk een belangrijke tweedeling in vetten. Allereerst zijn er de ongezonde vetten, die je waarschijnlijk al kent. Dit zijn verzadigde vetten in bewerkt eten en transvetten in snacks als chips, koekjes en patat. Deze vetten verhogen het cholesterolgehalte en zorgen bij overmatige inname voor te veel lichaamsvet.

Aan de andere kant heb je echter gezonde vetten, die je met name vindt in onbewerkte, plantaardige voedingsmiddelen zoals noten, olijfolie en avocado's. Deze voedingsmiddelen hebben juist een gunstige werking op het cholesterolgehalte, en kunnen daarmee buikvet voorkomen of verminderen. Dit komt omdat gezonde vetten je een vol gevoel geven en helpen je eetlust onder controle te houden. Daarnaast stimuleren ze de stofwisseling én houden ze de bloedsuikerspiegel op peil.

Onbewerkte producten

Diëtist Alie Toonstra legt aan Libelle uit dat je gezonde vetten het beste uit onbewerkte producten kunt halen. “Door hele, niet bewerkte producten te eten, krijg je voedingsstoffen vaak binnen in een package deal van vezels, vitamines en mineralen. We weten allemaal dat we van het eten van (fabrieks)koeken, die dan relatief veel onverzadigde vetten bevatten, niet vol raken. We moeten juist ons best doen om het pak weg te leggen.”

Balans

Hoewel gezonde vetten dus veel gezondheidsvoordelen hebben, is het niet aan te raden om er ineens heel veel van te gaan eten. Een overdosis kan namelijk juist zelfs weer leiden tot gewichtstoename. Zoals bij ongeveer alles draait het hierbij dus om balans. Het is in ieder geval wel fijn om te weten dat je niet meer meteen hoeft te schrikken bij het woord vetten!

 Bron: Libelle | Beeld: Pexels