Glamour met een knipoog

Feit of fabel: het licht van je telefoonscherm veroudert je huid sneller

Experts leggen uit!

Doordat we tegenwoordig niet meer zonder onze telefoon kunnen, is de bezorgdheid over de schadelijke effecten van blauw licht op onze huid, steeds groter geworden. Er wordt namelijk beweerd dat blauw licht erg schadelijk kan zijn voor je huid, met soms als gevolg: een verouderde huid. Maar, is dat ook echt zo?

Blauw licht

Cosmetisch dermatoloog Dr. Connie Yang vertelt dat de zon de belangrijkste bron is van blauw licht. Maar dat zijn niet de enige bronnen. "Digitale schermen zoals tv's, laptops en mobiele telefoon zijn extra bronnen, evenals LED- en TL-verlichting."

En hoewel de onderzoeken naar blauw licht nog vrij nieuw zijn, hebben recente studies aangetoond dat blauw licht wel degelijk hyperpigmentatie kan veroorzaken, zo legt Dr. David Kim uit.

Vroegtijdige huidveroudering

"Het is ook aangetoond dat blauwviolet licht meer hyperpigmentatie kan veroorzaken dan bijvoorbeeld rood licht." Dit kan komen doordat blauw licht leidt tot een verhoogde melanineproductie. Maar dat zijn nog niet alle nadelen. Dr. Hamdan Abdullah Hamed zegt het volgende: "Blauw licht kan ook leiden tot andere vormen van vroegtijdige huidveroudering. Blauw licht genereert actieve stoffen, wat kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering, fijne lijntjes, rimpels en ongelijkmatige pigmentatie."

Advies

Maar moeten we dan massaal met z'n allen stoppen om zoveel achter onze schermen te zitten? Dat is volgens de onderzoekers een lastige vraag. Het is volgens hen namelijk nog te vroeg om te zeggen of huidveroudering door blauw licht voor iedereen geldt.

Wel zijn ze het er over eens dat mensen die hun huidpigmentatie willen verbeteren, beter wat meer afstand kunnen doen van hun beeldschermen. "Als je constant voor een blauw scherm zit, dan heb je huidverzorging tegen blauw licht nodig. Idealiter zou ik eerst investeren in een blauwlichtbril om je ogen te beschermen tegen de schade", zo legt Hamed uit. "Waarneembare effecten variëren afhankelijk van de leeftijd van degene, de elasticiteit van de huid en andere factoren."

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock