Maakt het leven mooier

Kate, is that you? Niets is wat het lijkt in expositie 'Truth is Dead'

Royals en celebs worden op de hak genomen in deze tentoonstelling.

William en Kate die samen in bed Spare lezen onder het genot van een hapje eten. Queen Elizabeth die een selfie maakt met haar kleinkinderen. Wie niet goed oplet, zou zo geloven dat deze foto's écht zijn. Toch zit de vork anders in de steel: het is namelijk het werk van kunstenaar Alison Jackson, wier werk binnenkort in het Fotomuseum aan het Vrijthof te zien zal zijn.

Celebs en royals

Als Beau Mondes volgen wij onze favoriete royals, Hollywood-sterren en BN'ers natuurlijk op de voet. Maar tussen photoshoots, kiekjes op sociale media, en paparazzi-beelden kun je je afvragen: waar ligt de lijn tussen publiek en privé? En wat is echt, en wat is in scène gezet?

Dit zijn precies de vragen die Alison Jackson op de hak neemt in haar werk. De fotografe en filmmaakster vindt lookalikes en acteurs om celebs en royals na te spelen in allerlei intieme settings. Van prins William en prinses Kate die genieten van een ontbijtje op bed en Camilla die al kettingrokend met een kroon op de kruin een borrel achterover gooit, tot Diana die de fotograaf met een brutale grijns haar middelvinger toont – het lijkt net echt. Maar dat ís het dus niet.

De waarheid

Zoals deze week nog maar even goed duidelijk werd met Kates Photoshop-gate: foto's vertellen lang niet altijd de exacte waarheid. Celebs en royals anno nu hebben uitgebreide media-teams achter zich staan, die vol zitten met slimme trucjes om beelden te creëren die het verhaal vertellen dat zij voor ogen hebben.

En of die beelden dan 100% de waarheid reflecteren? Ach. Dat is minder belangrijk. Jackson zelf stelt: "De waarheid is dood. Niets wat ons wordt getoond is betrouwbaar; alles kan fake zijn en niets is authentiek."

Tentoonstelling

Haar werk is inmiddels al de hele wereld overgegaan, en strijkt binnenkort dus neer in Maastricht. In het Fotomuseum aan het Vrijthof zullen 60 in scène gezette portretten te zien zijn, en twee video's. Hier zul je onder meer – net echte – leden van de royal family de revue zien passeren, maar ook politici zoals Bill Clinton en Donald Trump, en celebs à la Kim Kardashian, Victoria Beckham, Elton John, en Marilyn Monroe.

De expositie Alison Jackson: Truth is Dead is vanaf 23 maart tot 15 september 2024 te zien in het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht. Kaarten kun je vooraf reserveren via de website van het Fotomuseum, of ter plaatse aan de kassa aanschaffen. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag, 10.00 – 17.00 uur.

Bron & Beeld: Fotomuseum aan het Vrijthof

Entertainment
  • Beeld: Alison Jackson