Maakt het leven mooier

De verdrietige manier waarop Charles van zijn moeders overlijden hoorde

'Verdere uitleg was niet nodig.'

Royal funeral of Queen Elizabeth II

Ook een ruime anderhalf jaar later blijft het heengaan van Queen Elizabeth de gemoederen bezig houden. Zo kwamen er in het boek Charles III: New King, New Court enkele bijzondere onthullingen aan bod – waaronder de tragische manier waarop Charles het overlijden van zijn moeder te horen kreeg.

Nieuwe details

We hebben het al eerder gehad over het nieuwe boek van auteur Richard Hardman, die als koningshuisexpert al jarenlang het reilen en zeilen van de Windsors volgt.

Zo onthulde hij ook al een officieel document van Sir Edward Young, waarin duidelijk werd gemaakt dat wijlen Elizabeth heel vredig, in haar slaap, is overleden. "Ze is zich er niet van bewust geweest. Geen pijn."

Charles

Ook valt er in het onthullende boek te lezen dat zoonlief, prins Charles, op bijzondere wijze te horen kreeg dat zijn moeder was overleden. Zo schrijft Hardman dat Charles niet had verwacht dat de gezondheid van z'n moeder het zó snel af zou laten weten. Naar verluidt was de toenmalig kroonprins 'paddestoelen aan het verzamelen' te Birkhall, toen hij door z'n zus, prinses Anne, werd gebeld met het dringende verzoek om naar huis te komen.

Eenmaal onderweg, werd Charles nogmaals gebeld. Dit keer was het Sir Edward, die hem moest vertellen dat de Queen was overleden. Hardman stelt: "Hij was net van de B976 afgeslagen naar de achterkant van het landgoed, toen hij op 73-jarige leeftijd voor het eerst werd aangesproken als 'Your Majesty'. Verdere uitleg was niet nodig."

Afscheid

Ondanks deze tragische wending, heeft Charles eerder op de dag nog enkele momenten met zijn moeder en zijn echtgenote achter gesloten deuren kunnen doorbrengen. Naar verluidt wist Queen Elizabeth al langer dat haar gezondheid het liet afweten, en dat zij 'de honderd niet zou halen', aldus Hardman. Stafleden van het Britse hof hadden ook al plannen klaarliggen voor een mogelijk regentschap, voor het geval dat het nodig was.

Maar Hardman schrijft: "Zelfs op haar sterfbed was er werk te doen. En dat deed ze dan ook."

Bron: The Daily Mail | Beeld: NL Beeld