Glamour met een knipoog

Feestelijke Trooping the Colour krijgt dit jaar andere invulling, onthult Brits hof

Zo blijft dat balkon wel érg leeg...

Trooping The Colour, London 2023

Het is elk jaar vaste prik: in juni wordt met veel vorstelijk spektakel de zogeheten Trooping the Colour-ceremonie gehouden bij Buckingham Palace. Dit jaar ziet de boel er echter een tikkeltje anders uit, zo heeft het Britse hof zojuist bekendgemaakt.

Trooping the Colour

Waar wij inmiddels al jarenlang in 't voorjaar de verjaardag van onze vorst vieren – ongeacht wanneer zij daadwerkelijk jarig zijn – zo houden de Britten er een soortgelijke traditie op na. Met veel militaire bombarie wordt in juni namelijk de Trooping the Colour-ceremonie gehouden. En zoals we vorig jaar nog zagen, betekent dat een hoop royals in koetsen...

Beeld: NL Beeld

...Een fantastische flypast...

Beeld: NL Beeld

...Een traditionele balkonscène...

Beeld: NL Beeld

...En een nauwelijks herkenbare koning Charles te paard.

Beeld: NL Beeld

Anders dan anders

Natuurlijk gold vorig jaar dat de ceremonie er al heel anders uitzag dan we gewend waren: het was immers Charles' eerste Trooping the Colour als koning. En in tegenstelling tot zijn moeder, deed hij dus de traditionele inspectie gewoon te paard, in plaats van vanuit een rijtuig.

Ook werd toen goed duidelijk hoe Charles zijn koningschap zag: in plaats van een bomvol balkon, zoals bij wijlen Queen Elizabeth in eerdere jaren, waren alleen senior working royals welkom.

Beeld: NL Beeld

Maar nu prinses Kate wordt behandeld voor haar kankerdiagnose, prins William en de kids hun moeder steunen, en koning Charles zelf nog herstellende is van z'n eigen diagnose, is het één groot vraagteken hoe de ceremonie er dit jaar precies uit zal zien.

Aangepaste invulling

Zojuist werd in elk geval één detail bevestigd door Buckingham Palace: koning Charles zal dit jaar niet weer in 't zadel klimmen. Het vervoer van en naar de parade zal naar verluidt in een Ascot Landau-wagen plaatsvinden. De traditionele inspectie, die Charles vorig jaar ook te paard deed, zal hij naar alle waarschijnlijkheid vanaf een podium doen, net als koningin Elizabeth in haar latere jaren.

Leeg balkon

Ondertussen blijft het vaag wie er dit jaar wel en niet aanwezig zijn. Eerder dit jaar werd er nog door het Britse leger gemeld dat prinses Kate aanwezig zou zijn bij de repetitie van de ceremonie op 8 juni, maar dit nieuws werd haastig teruggetrokken. Inmiddels is bekend dat niet prinses Kate, maar Lieutenant General James Bucknall bij deze traditionele Colenel's Review de inspectie uitvoert.

Of de Princess of Wales een week later wél op het balkon zal verschijnen voor het moment suprême? Daar heeft Buckingham Palace officieel nog geen uitspraken over gedaan. Wij durven er in elk geval niet vanuit te gaan. En daarmee lijkt het meteen onzeker of prins George, prinses Charlotte, en prins Louis dan wél hun opwachting zullen maken.

Zoals het nu lijkt, zal het balkon tijdens de ceremonie dus leger zijn dan ooit. Wie weet kan koning Charles tóch nog enkele andere Windsors opbellen om wat leven in de brouwerij te brengen...

Bron: The Independent, The Daily Mail | Beeld: NL Beeld

Royalty
  • Beeld: NL Beeld