Glamour met een knipoog

Dit is waarom Harry en Meghan opnieuw niet welkom zijn bij Trooping the Colour

Net als vorig jaar is het stel niet uitgenodigd voor deze belangrijke plechtigheid.

Ieder jaar in juni wordt met veel vorstelijk spektakel de zogeheten Trooping the Colour-ceremonie gehouden bij Buckingham Palace. Deze ceremonie, die gehouden wordt ter ere van de verjaardag van de koning, wordt doorgaans bijgewoond door een heel aantal leden van de Britse royal family. Maar Harry en Meghan? Die hebben – net als vorig jaar – geen uitnodiging gekregen.

Trooping the Colour

Trooping the Colour is hét event waarbij de persoonlijke troepen van koning Charles, de Household Division, een parade houden en de koning zelf het saluut afneemt. Dit ter ere van zijn officiële verjaardag (al is zijn échte verjaardag in november).

Nu prinses Kate wordt behandeld voor haar kankerdiagnose, prins William en de kids hun moeder steunen, en koning Charles zelf nog herstellende is van z’n eigen diagnose, is het alleen nog wel een beetje een vraagteken hoe de ceremonie er dit jaar precies uit zal zien. Wat we in ieder geval wel weten, is dat Harry en Meghan opnieuw niet welkom zijn.

Harry en Meghan

Het feit dat de hertog en hertogin van Sussex niet uitgenodigd zijn voor dit belangrijke evenement, is niet geheel verrassend. Vorig jaar waren de twee namelijk ook al niet welkom bij de ceremonie. Volgens een bron van Daily Mail was dit een gevolg van de staat van hun relatie. “Charles heeft ervoor gekozen om zijn jongste zoon niet uit te nodigen voor dit belangrijke evenement. Deze keuze suggereert dat de spanning tussen vader en zoon mogelijk verder is geëscaleerd”, meldde de bron destijds.

Harry en Meghan hebben de Trooping the Colour-ceremonie voor het eerst samen bijgewoond in 2018, en ook het jaar daarop waren ze van de partij. In 2020 en 2021 werd het event vanwege de coronapandemie in een andere vorm georganiseerd, zonder een grote bijeenkomst van familieleden. In 2022 waren de hertog en hertogin van Sussex wél aanwezig, maar ze namen dat jaar voor het eerst geen deel aan de balkonscene met de familie.

Harry en Meghan bij de balkonscene in 2018 (Beeld: NL Beeld)

Leeg balkon

Ondertussen blijft het vaag wie er dit jaar wel en niet aanwezig zijn. Eerder dit jaar werd er nog door het Britse leger gemeld dat prinses Kate aanwezig zou zijn bij de repetitie van de ceremonie op 8 juni, maar dit nieuws werd haastig teruggetrokken. Inmiddels is bekend dat niet prinses Kate, maar Lieutenant General James Bucknall bij deze traditionele Colenel’s Review de inspectie uitvoert.

Of de Princess of Wales een week later wél op het balkon zal verschijnen voor het moment suprême? Daar heeft Buckingham Palace officieel nog geen uitspraken over gedaan. Wij durven er in elk geval niet vanuit te gaan. En daarmee lijkt het meteen onzeker of prins George, prinses Charlotte, en prins Louis dan wél hun opwachting zullen maken. Zoals het nu lijkt, zal het balkon tijdens de ceremonie dus leger zijn dan ooit. Wie weet kan koning Charles tóch nog enkele andere Windsors opbellen om wat leven in de brouwerij te brengen…

Bron: People, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld