Het bittere huwelijk van Margrethe en haar prins Henrik

Van sprookjeshuwelijk naar 'vernederde dwaas'.

Niet alle royal relaties gaan over rozen. Als de wittebroodsweken eenmaal achter de rug zijn, dient het echte leven zich aan, en daar kan niet iedereen zich even goed naar schikken. Een goed voorbeeld hiervan was het huwelijk tussen de Deense koningin Margrethe en wijlen prins Henrik, die gisteren precies 57 jaar geleden in het huwelijksbootje stapten.

Droomhuwelijk

De verloving van koningin Margrethe en de Franse aristocraat Henri de Laborde de Monpezat, in oktober 1966, kwam niet geheel als verrassing. Enkele weken eerder waren zij namelijk in een warme omhelzing gespot op het vliegveld. Oeh la la!

Op 10 juni 1967, slechts twee jaar nadat zij elkaar leerden kennen op een feestje van de Franse ambassade te Londen, stapte het paar in het huwelijksbootje. Uiteraard werd de gelegenheid luister bij gezet met een hoop gala’s, diners, en andere festiviteiten vooraf. Extra leuk: ook Margrethes jongere zusje, prinses Benedikte, verloofde zich in het voorjaar van 1967. Zodoende was er dubbel feest te paleize!

Margrethe Henri Ingrid Frederick Benedikte Richard
Van links naar rechts: prinses Margrethe, graaf Henri de Monpezat, koningin Ingrid, koning Frederick, prinses Benedikte and prins Richard Wittgenstein Berleburg. Dit kiekje werd genomen op 5 juni 1967. (Beeld: NL Beeld)

Wrok

Hoewel het nieuwe kroonprinselijk paar dolgelukkig met elkaar lijkt, verschijnen in 1972 – het jaar dat Margrethe de troon besteeg, precies – de eerste barsten in hun idyllische relatie. Als Franse macho stoorde het Henrik dat hij volgens het protocol achter zijn vrouw moest lopen. De frustratie bleef: hij kon niet verkroppen dat hij geen koning werd genoemd.

In 2002 maakten Margrethe en Henrik een flinke crisis door. Henrik baalde ervan dat zoon Frederik als troonopvolger een steeds prominentere rol kreeg, en reisde mokkend af naar zijn kasteel in Frankrijk. “Ik voel me opzij geschoven, gedegradeerd en vernederd door op de derde plaats te worden gezet,” meldde hij destijds aan volk en vaderland. “Ik ben al jaren de nummer twee van Denemarken en daar kan ik mee leven, maar ik wil na al die jaren dienst niet naar de derde plaats worden geschoven.”

Margrethe reisde haar lief snel achterna, en op hun Franse landgoed werd de rel gesust. In augustus dat jaar poseerde het paar weer als vanouds voor enkele leuke foto’s saampjes. Ondanks alle bitterheid, bleven de twee zielsveel van elkaar houden.

margrethe henrik 2002
Beeld: NL Beeld

Rel van royale proporties

Als je dacht dat hiermee het akkefietje afgedaan was, dan zou je – net als de Denen – bedrogen uitkomen. De latente woede van de prins-gemaal bleef groeien, en in zijn latere jaren haalde hij veelvuldig uit naar z’n eens zo grote liefde.

“Het maakt me boos dat ik word onderworpen aan discriminatie,” brieste de prins eind 2015 tegen Franse krant Le Figaro. “Denemarken, normaal gesproken een voorvechter voor gelijkheid tussen de seksen, is in dit geval bereid echtgenoten als minder te beschouwen dan hun vrouwen.”

Eeuwig zonde

In januari 2016 legde hij z’n vorstelijke taken neer, en in april dat jaar deed hij afstand van z’n titel als prins-consort. Alsof dat nog niet genoeg was, liet hij in augustus 2017 weten dat hij zelfs weigerde naast z’n echtgenote begraven te worden, wanneer het moment daar zou zijn. In een interview met het Deense dagblad BT, dat bedoeld was om de boel te sussen, gooide hij nog wat extra olie op het vuur.

“Als ze wil dat ik naast haar word begraven, moet ze me koning-gemaal maken, zo simpel is het,” aldus de prins. “Mijn vrouw heeft me niet het respect getoond dat een gewone vrouw aan haar man zou moeten tonen. Zij is degene die me behandelt als een dwaas”, stelde Henrik. Enkele weken later deelde het Deense hof het treurige nieuws dat de prins leed aan dementie.

Uiteindelijk draaide de prins niet meer bij, en werd hij na zijn overlijden in januari 2018 gecremeerd. Hiermee kwam er een einde aan de eeuwenoude traditie van het Deense vorstenhuis om hun koningsparen in een gedeelde sarcofaag bij te zetten in de Domkerk van Roskilde. Zo wist deze vorstelijke bitterheid tot in de eeuwigheid een wig te drijven tussen het ooit zo dolverliefde koningspaar.

Bron: Beau Monde archief, BT.dk, TheLocal.dk | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws