Geïrriteerde oren? Zo maak je je oorbellen schoon!

Simpel en snel!

Als echte glamourpoezen zijn we natuurlijk niet vies van een flink stel flonkerende oorhangers of subtiele parelstekertjes. Maar soms gebeurt het dat we – ondanks alle goede zorgen – toch last krijgen van geïrriteerde oren. Dit is hoe je het voorkomt én geneest.

Oorbellen

Of je nu dagelijks forse hangers in je oren draagt, of de oorstekers liever bewaart voor speciale gelegenheden: nu en dan komt het voor dat je last krijgt van irritaties of ontstekingen. Dit kun je herkennen aan een zwerend, kloppend gevoel in je oorlellen. Vaak zien ze er ook rood en opgezwollen uit, en met een beetje pech merk je dat je gaatjes zelfs wat bloederig kunnen zijn als je aan ’t eind van een lange dag al je juwelen af- en uitdoet.

Zeker als je net gaatjes hebt laten schieten of prikken loop je een groter risico op een ontsteking. Dat risico is bovendien nóg groter als je jezelf in de zomer laat piercen. Door het warme weer kunnen bacteriën zich namelijk makkelijker vermenigvuldigen. Aiii!

Gelukkig kun je met een paar simpele stappen al dit euvel voorkomen.

Gaatjes schoonmaken

We besteden ontzettend veel tijd aan onze skincare-routine, maar het schoonmaken van onze oren wil er nog wel eens bij inschieten. Toch is dit een absolute must als je merkt dat je oorbelgaatjes geïrriteerd of ontstoken raken. Maak twee keer per dag de gaatjes schoon met een paar druppels antisepticum, dat geschikt is voor het schoonmaken van wondjes. Dit kun je bij de meeste drogisten wel vinden. Anders is een huisgemaakte zoutoplossing ook een goede optie. Zorg er natuurlijk voor dat je je handen dan ook gewassen hebt, anders is dat schoonmaken niet zo zinvol.

Merk je dat je oren geïrriteerd zijn of dat er bloed zichtbaar is wanneer je na lange tijd weer oorbellen draagt? Behandel ze dan alsof de gaatjes pas geschoten zijn: draag voortdurend een stel subtiele knopjes van goud, zilver, of hypoallergene metalen, ontsmet ze meerdere keren per dag, en draai (uiteraard met gewassen of ontsmette handen) de knopjes een paar keer per dag rond om te voorkomen dat ze vast gaan zitten.

Hoewel je ontstekingen bijna altijd op deze manier kunt oplossen, kan het voorkomen dat de problemen niet vanzelf voorbijgaan. Merk je dat het steeds erger wordt, dat je last krijgt van koorts, of dat de lymfeklieren rond je oor opzwellen? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Schone juwelen

Daarnaast helpt het om ook je sieraden nu en dan van een schoonmaakbeurt te voorzien. Aan Southern Living verklapt Kim Kanary, juwelenexpert en diamanten-deskundige, dat je eigenlijk één keer per maand je oorstekers van een snelle schoonmaakbeurt moet voorzien. En daar hoef je echt geen dure apparatuur voor in huis te halen! Haar stappenplan ziet er als volgt uit:

  1. Meng twee eetlepels mild afwasmiddel met zo’n 900 milliliter warm, maar niet heet water.
  2. Laat je juwelen ongeveer een kwartiertje in dit sopje liggen.
  3. Borstel ze voorzichtig schoon met een borsteltje met zachte haren.
  4. Spoel schoon met gewoon water en dep droog met een schone doek.

Houd er wel rekening mee dat juwelen met edelstenen of parels niet allemaal geschikt zijn om zo schoon te maken. Daarom raadt Kanary aan om je juwelen voor én na het schoonmaken te inspecteren – zo merk je het meteen op als er stenen loskomen.

En haar gouden tip? “Onthoud, als je je oorbellen boven de wasbak schoonmaakt, dat je de stop in de afvoer doet.” Ha!

Bron: Southern Living, Etos, It’s Beautiful | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws