Wil je zien: Frederik en Mary in traditionele klederdracht

De fantastische kleuren en duizenden kralen maken het een feestelijk geheel.

Je moet er van houden, die drukke prints en felle kleuren die koningin Mary gisteren droeg tijdens het bezoek aan de Groenlandse stad Sisimut. Het moge duidelijk zijn dat ze deze outfit niet uit haar reguliere garderobe heeft gevist, maar dat het hier om traditionele klederdracht gaat.

Groenland

Het bezoek van de Deense koning Frederik en koningin Mary aan Groenland is in volle gang. Vergezeld door hun twee jongste kinderen, Vincent en Josephine, brengen ze maar liefst een week door op het eiland, dat onderdeel is van het Deense koninkrijk. Gisteren bracht het viertal een bezoek aan Sisimut, een van de grootste steden van Groenland met zo’n 5.500 inwoners.

Traditionele klederdracht

Samen met de kids arriveerde het koningspaar met het koninklijke schip Dannebrog in Sisimut. In plaats van de winterse, maar stijlvolle outfits waar ze zich eerder in hulden, kozen ze vandaag voor traditionele klederdracht. Voor Mary betekende dit een kleurrijk tenue, bestaande uit rode stof met prachtige, kleurrijke figuren, bloemen en talloze kralen. Zelfs op de bijbehorende laarzen was het patroon terug te zien. Het vrouwelijk kostuum heeft een opvallende kraag waarop duizenden kraaltjes geometrische vormen maken, wat in de twintigste eeuw uitgroeide tot een nationaal symbool. Deze klederdracht wordt gedragen tijdens feestdagen, verjaardagen en begrafenissen, en ook koninklijk bezoek hoort nu in dat rijtje thuis.

We durven het bijna niet te zeggen, maar naast Mary viel het tenue van Frederik haast in het niet. Hij droeg een ingetogen wit met zwart kostuum, waarop enkele medailles gespeld waren. De Groenlandse laarzen geven de outfit nog een beetje jeu, maar het moge duidelijk zijn dat Mary hier de show steelt!

Sisimut

Eenmaal aangekomen in de stad kregen de koning en zijn zoon uitleg over de werkwijze voor duurzame, lokale productie van hondenvoer voor sledehonden. Tegelijkertijd brachten Mary en haar dochter een bezoek aan het handicapcentrum Pissassarfik. In de middag voegde het gezelschap zich weer samen en werden ze rondgeleid in Sisimut, inclusief een wandeling over het zogenaamde liefdespad rond het meer van de stad. Zoet!

Bron: Instagram @detdanskekongehus, Libelle | Beeld: Kongehuset

Laatste nieuws