Maakt het leven mooier

Hoe Charles de relatie van William en Kate redde

Ook koninklijke romances gaan niet altijd over rozen.

Prins William en prinses Kate leerden elkaar kennen op de universiteit van St Andrews in Schotland. Wat volgde was een prille romance die uiteindelijk uitliep op een royal wedding, maar het had niet veel gescheeld of de zaken waren heel anders gelopen. Gelukkig wist Charles zijn zoon de juiste kant op te sturen.

Toeval

Kate en William liepen elkaar tegen het lijf tijdens hun studententijd aan de St Andrews University. Beiden hadden net een gap year achter de rug toen ze besloten om naar de universiteit in Schotland te gaan voor een studie kunstgeschiedenis.

Dat ze samen in de klas belandden was al een beetje een gelukje, want volgens royal-expert Katie Nicholl was dit voor Kate een last-minute beslissing. In eerste instantie was ze namelijk van plan om naar de universiteit van Edinburgh te gaan, maar op het laatste moment besloot ze haar plekje daar af te staan en voor een tussenjaar te gaan. Daardoor belandde ze een jaar later op St. Andrews bij de prins in de klas.

Eerste ontmoeting

Wills en Kate werden in hetzelfde accommodatie complex geplaatst, en het duurde ook niet lang voordat de twee elkaar ontmoetten. Al was er niet écht sprake van liefde op het eerste gezicht... In een interview uit 2010 geeft William eerlijk toe dat hij zich hun eerste ontmoeting niet echt meer voor de geest kan halen. Kate, daarentegen, weet het nog al te goed: "Ik werd knalrood toen in jou zag, en vluchtte snel weg omdat het mij in verlegenheid bracht", vertelt ze. Cute!

Charles' invloed

Toch had het niet veel gescheeld, of de twee hadden elkaar nooit meer gezien. Volgens royal author Robert Lacey, viel het studentenleven aan de Schotse kust de toekomstig koning namelijk nogal tegen. Toen hij in 2001 met kerst terug naar huis ging, zou hij aan zijn vader Charles verteld hebben dat hij de handdoek in de ring wilde gooien. Oh no!

Gelukkig wist Charles op hem in te praten, en hij overtuigde zijn zoon ervan om op St. Andrews te blijven - zij het met een switch van kunstgeschiedenis naar geografie. En dat gesprek zou wel eens zijn toekomst met Kate gered kunnen hebben, want het was rond die tijd dat hun romance begon op te bloeien.

Bloeiende liefde

In 2002 merkten de twee jonge studenten dat er toch echt wat liefde in de lucht hing. Naar verluidt had de fameuze charity fashion show (waarin Kate meeliep in weinig verhullende lingerie), daar ook het een en ander mee te maken, maar daar kunnen we enkel over speculeren.

Anyhow, los van hoe de romance ontstond, het bracht in ieder geval de nodige obstakels met zich mee. Het stel wilde hun relatie nog geheimhouden voor de roddelbladen en de pers, en daar kwam aardig wat bij kijken. Zo vroeg prins William zijn naaste vrienden om hem bij de schuilnaam ‘Steve’ te noemen. Het stel ‘Steve en Kate’ zou immers minder aandacht trekken in de wandelgangen van St Andrews University dan als de naam ‘William’ zou vallen. Bovendien probeerden ze altijd op verschillende tijdstippen op feestjes aan te komen, en maakten ze een pact om nooit in het openbaar elkaars hand vast te houden. Tja, je moet er wat voor over hebben...

In de tijd die volgde was er overigens nog sprake van een heuse knipperlichtrelatie, maar in 2010 ging de prins dan eindelijk op één knie voor zijn studieliefje. En zo kreeg het sprookje van Wills en Kate toch een happy end. Eind goed, al goed!

Bron: Mirror | Beeld: NL Beeld