Maakt het leven mooier

Schandalen alom: de bijzondere lijn naar de troon van Monaco

Van snode plannen tot buitenechtelijke kinderen.

66 BIRTHDAY CELEBRATION OF PRINCE ALBERT OF MONACO

Inmiddels zit prins Albert van Monaco al negentien jaren stevig op de prinselijke troon van Monaco, en natuurlijk hopen we dat Son Altesse Sérénissime daar nog heel wat jaartjes kan doorbrengen. Maar die Monegaskische troonopvolging heeft heel wat bijzondere twists en turns, waar we vandaag induiken.

Grimaldi's

Never a dull moment in Monaco! Van schandalen tot gala's en van topsport tot luxe luierleven – het microstaatje van de megarijken verveelt nóóit. Aan hun hoofd staat al sinds jaar en dag de Prins van Monaco. Sinds 2005 is dat natuurlijk prins Albert, die destijds zijn vader, prins Rainier, opvolgde na diens dood.

Als enige zoon van Rainier en wijlen Grace Kelly was Albert de logische opvolger voor de troon – terwijl zus Caroline toch echt een ruim jaar eerder het levenslicht zag. In Monaco geldt namelijk dat mannen voorrang krijgen op de troon, en zodoende moest Caroline een stapje terug doen door de geboorte van haar jongere broertje.

Familievete

Overigens had het heel anders kunnen lopen. Alberts tante, prinses Antoinette, had haar oog namelijk ook op de Monegaskische troon laten vallen. Om een lang verhaal kort te maken: deze oudere zus van prins Rainier III had al enkele kinderen, terwijl de heerser over het prinsdom nog geen nazaten had voortgebracht.

Prinses Antoinette en prins Rainier in 2003. (Beeld: NL Beeld)

Samen met haar man zou Antoinette vervolgens geruchten de wereld in geholpen hebben dat de toenmalige vriendin van prins Rainier, Franse actrice Gisèle Pascal, geen kinderen kon krijgen. Dit moest ervoor zorgen dat het parlement haar zoontje, de piepjonge Christian Louis, zou aanwijzen als rechtmatige troonopvolger. En welja, aangezien hij toch te jong was, dan wilde mommy dearest met alle liefde optreden als regentes. De gemiddelde Disney-schurk is er niks bij!

Hoewel Pascal het stookgedrag van haar schoonzus uiteindelijk niet langer kon verdragen, had Antoinette er niet op gerekend dat haar broer opnieuw de liefde zou vinden bij actrice Grace Kelly. En die nuchtere Amerikaanse liet zich echt niet zomaar een oor aannaaien! Op haar aandringen werden Antoinette en dier consorten buiten de paleispoorten gezet, en de rest is history, zoals we anno nu weten.

Tweeling

Ook bij Alberts directe opvolgers, Gabriella en Jacques, zorgt het voorrecht voor eerstgeboren zonen ervoor dat hier een prinses pas op de plaats moet maken. Gabriella is namelijk enkele minuten ouder dan haar broertje, maar moet hem toch vóór zich dulden in lijn naar de troon.

Beeld: NL Beeld

Mochten beide kids de troon aan hun vorstelijke neuzen voorbij laten gaan, dan geldt dat Caroline als derde in lijn tóch nog een plekje op de troon krijgt. Na Alberts oudste zus volgen haar kinderen en kleinkinderen, waarbij uiteraard de heren weer voorrang hebben. Achterin de rij vinden we vervolgens prinses Stéphanie, die nu op een veertiende plek staat. Daarna volgen zoon Louis en zijn dochter, en ten slotte zijn zusje Pauline.

Buitenechtelijke kroost

Nu geldt natuurlijk dat men het in Monaco niet zo nauw neemt met tradities rond huwelijken en kinderen. Zo heeft Albert met enige regelmaat de bloemetjes buiten gezet: naast zijn tweeling met grote liefde Charlene, heeft hij ook nog een oudere dochter, Jazmin Grace Grimaldi, en zoon, Alexandre Grimaldi-Coste. Aangezien zij beiden buitenechtelijke spruiten zijn van de prins, hebben zij geen plekje in de lijn naar de troon. Ditzelfde geldt voor enkele andere nazaten van prins Rainier. Zo kan Stéphanies jongste dochter, Camille Gottlieb, bijvoorbeeld geen aanspraak maken op de troon.

Camille niet, Pauline wel – het kan raar lopen! (Beeld: NL Beeld)

Om hun vlijtig voortplantende vorstenfamilie een handje te helpen bij dit soort kwesties, heeft de Monegaskische Code Civil een oplossing bedacht: een kind dat buitenechtelijk ter wereld komt, krijgt namelijk gewoon dezelfde rechten als een legitieme afstammeling, míts de ouders vervolgens met elkaar trouwen.

Hierom hebben Louis en Pauline Ducruet – beiden geboren ruim voor het huwelijk van hun ouders – 'gewoon' een plekje in de troonopvolging. De liefde tussen Stephanie en Camilles vader, Jean Raymond Gottlieb, werd echter nooit bezegeld met een huwelijk, en Camille heeft dus niet dezelfde rechten als haar halfbroer en halfzus.

Zo blijkt maar weer: een ogenschijnlijk simpele lijn naar de troon kan nog heel wat haken en ogen kennen!

Bron: Beau Monde archief, Tatler Magazine | Beeld: NL Beeld

Royalty
  • Beeld: NL Beeld