Maakt het leven mooier

Bezoek jij binnenkort Paleis Noordeinde? Probeer deze verborgen portretten te spotten!

Al zul je daar wel flink voor moeten zoeken.

Vanaf vandaag opent koning Willem-Alexander de deuren van Paleis Noordeinde voor het grote publiek. Zo kunnen ook niet-hoogwaardigheidsbekleders eens een kijkje komen nemen in het werkpaleis van de koning. Leuk detail: tijdens de rondleiding ontdekte de redactie in een van de voorgaande jaren enkele verborgen portretten van de Oranjes in het paleis.

Rondje paleis

Ook dit jaar gingen de tickets voor een bezoekje aan het Haagse paleis als zoete broodjes over de toonbank. In totaal kunnen 43.000 bezoekers, maar liefst 8.000 meer dan vorig jaar, deze zomer het werkpaleis van de koning bezichtigen en kennismaken met de rijke geschiedenis van dit culturele erfgoed.

Bezoekers van Paleis Noordeinde kunnen het Corps de Logis verkennen, inclusief de Balkonkamer, Puttikamer en Grote Balzaal, waar belangrijke koninklijke evenementen plaatsvinden. De multimediatour biedt een kijkje in de werkruimtes en hun geschiedenis, met verhalen van koning Willem-Alexander himself en paleismedewerkers.

Verborgen portretten

Ook komt de bijzondere kunstcollectie van het paleis aan bod. Maar naast de levensgrote portretten van de voorgangers van Willem en Máx zitten er op verschillende plekken in het gebouw kleine kunstwerkjes verstopt, zo ontdekte de redactie in een van de voorgaande jaren. Spot jij bijvoorbeeld het verborgen portret van de A’tjes in de foto hieronder?

Beeld: NL Beeld

Eerlijk is eerlijk: zelfs als je weet waar je moet kijken, is het lastig te zien op deze foto. Maar als je er niet op let, dan zou je dit portretje ongetwijfeld over het hoofd zien. Hieronder hebben we voor het gemak de locatie duidelijk aangewezen. Op de tweede foto zie je het zoete portret van de zusjes in detail: het is het bekende plaatje uit maart 2018.

Verder naar links op dezelfde strook ‘marmer’, vind je bovendien dit net zo subtiele portret van Willem-Alexander en Máxima.

Beeld: eigen materiaal

Net-niet-marmer

Hoe statig de marmeren details van de centrale hal met de Koninginnetrap van het paleis ook lijken: stiekem is een goed deel ervan helemaal geen marmer. In plaats daarvan is gekozen voor beschilderd hout met een marmer-effect.

En bij het beschilderen van alle kolommen, platen en andere elementen besloten de verantwoordelijke kunstenaars dus om hier en daar enkele leuke easter eggs in het interieur te verwerken. Mocht je zelf nog eens een bezoekje aan het paleis brengen, let dan goed op de strook niet-marmer boven de ingang van de Indische zaal, pal naast de trap.

Zo kun je tóch nog zeggen dat je de royals bij je bezoekje bent tegengekomen.

Bron: Beau Monde archief, Paleistour Noordeinde | Beeld: NL Beeld