Maakt het leven mooier

Pigmentvlekken? Vermijd dan deze veelgemaakte fouten

Een expert deelt haar tips.

Caucasian woman's face with freckles or age spots, she smears cream on her cheek with her fingers, nice cream swatch, copy space for text

Donkere verkleuringen, melasma, hyperpigmentatie, of pigmentvlekken – noem het hoe je 't noemen wilt, maar één ding staat vast: we zien ze liever niet. Beau Monde heeft zich daarom helemaal laten bijpraten door Tessa Verdonck, die aan het roer staat van BEAU-T Huidkliniek. Zij weet uit professionele én persoonlijke ervaring hoe je pigmentvlekken het best kunt aanpakken.

Persoonlijke ervaring

Naast haar jarenlange professionele kennis en kunde, heeft Tessa ook op persoonlijk vlak volop ervaring met pigmentvlekken: "Ik zie helaas dat pigmentvlekken chronisch zijn, want ik heb het zelf ook. En als ik me niet aan het Brightening Protocol van ZO Skin Health houd, dan weet ik zeker dat ze terugkomen. Gelukkig werkt dit protocol erg goed, en merk ik echt dat het helpt de controle te houden en de huid mooi egaal te krijgen."

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

In ons gesprek legt Tessa kort uit hoe deze vlekjes precies ontstaan. "Het kan eigenlijk van twee kanten komen: via hormonen, of via zonneschade. Hier in de salon zien we dat het een beetje fifty fifty is wat de oorzaak is."

"Qua hormonen is het dan vooral een ding met de leeftijd. Ook anticonceptie kan het veroorzaken, zoals de pil of een hormoonspiraaltje", vertelt de expert. Ook kunnen zwangerschapshormonen zorgen voor hyperpigmentatie.

Do's en don'ts

Natuurlijk gaan er heel wat verhalen rond over de aanpak van hyperpigmentatie. Zo hoort de therapeut regelmatig van cliënten het fabeltje dat de pigmentvlekken 'vanzelf' weer zouden verdwijnen. "Dat heb ik echt nog nooit gezien", stelt ze. Afwachten met actie ondernemen in de hoop dat je huidje vanzelf weer egaal wordt? Dat valt dus niet aan te raden!

Haar allerbelangrijkste tip is echter simpel: bescherm jezelf goed tegen de zon! Dat betekent dus nét iets vaker kiezen voor de schaduw, maar ook: een goede SPF gebruiken. Easy, toch?

In de praktijk blijkt echter dat dit nog regelmatig genegeerd wordt. "Tegen zonneschade kun je je gewoon goed insmeren. Maar zelfs met álle informatie die er tegenwoordig is over zonbescherming, zien we dat mensen dit nog niet goed genoeg doen. Dat is wel echt de meest gemaakte fout." Zonde, natuurlijk!

"Draag elke dag een SPF én blijf deze elke twee uur herhalen. Een SPF is namelijk na twee uur uitgewerkt. Hiervoor is de Sunscreen + Powder SPF 30 van ZO Skin Health perfect. Dit is een SPF in poedervorm, die je gewoon in je handtas kunt meenemen en over je make-up kunt aanbrengen", tipt Tessa.

's Ochtends doe je dus je standaard huidroutine met je reguliere SPF, bijvoorbeeld de Smart Tone Broad Spectrum SPF 50, waarvan je meteen een mooi kleurtje krijgt, of de Daily Sheer Broad Spectrum SPF 50. Over de rest van de dag blijf je je huidje goed beschermen met de brush-on. Bijkomend voordeel: die poedervormige SPF werkt ook perfect op je scheiding om je hoofdhuid te beschermen tegen de zon, zónder vette lokken te creëren. Win-win!

“Er is bijvoorbeeld voor elk huidtype wel een passende zonnecrème. Dus mensen kunnen ook echt afwisselen", vult de huidtherapeut nog aan. Zo krijgt elk huidje de zorg die hij verdient!

Brightening protocol

Mocht het toch niet lukken om pigmentvlekken te voorkomen, dan zijn ze gelukkig goed onder controle te krijgen met het Brightening Protocol van ZO Skin Health. Hoe zo'n protocol er preciés uitziet, verschilt per persoon. Elk huidje is immers uniek!

Uiteraard wordt er gestart met een huidanalyse. Hierna volgt de Getting Skin Ready – dit zijn drie eenvoudige stappen om de huid voor te bereiden op de verdere behandeling door te reinigen, te exfoliëren en goed doorlaatbaar te maken. Daarna is het tijd om met het Brightening Protocol aan de slag te gaan.

"De eerste keer als je langskomt voor je protocol, start je met de 'Fundamental Six': drie reinigingsproducten, een crème met anti-oxidanten voor 's morgens, Daily Power Defense voor 's avonds en natuurlijk de dagelijkse zonbescherming. Na zes weken komen er nog ongeveer vier producten bij, waaronder twee retinolproducten."

Binnen het Brightening Protocol speelt de Retinol Skin Brightener een grote rol. Die is beschikbaar in drie varianten – een milde variant met 0,25% retinol, een tussenstap met 0,5% retinol en de meest krachtige versie met 1% retinol. Ook is Brightalive onmisbaar, een serum dat pigmentvlekken gericht aanpakt met ingrediënten als tranexaminezuur en niacinamide. Ten slotte is 10% Vitamin C Self-Activitating een krachtig serum om verkleuringen tegen te gaan én te voorkomen.

ZO Skin health

Vanuit BEAU-T Huidkliniek in het West-Vlaamse Kortrijk helpt Tessa haar cliënten met de meest uiteenlopende huidproblemen. "Ik zag dat in Nederland al veel huidklinieken actief waren, maar hier in België nog niet. En eigenlijk al die Nederlandse klinieken werkten met ZO Skin Health, dus toen heb ik daar zelf ook contact mee opgenomen", vertelt de ambitieuze dame ons. Zo maakte zij de switch van een klassieke schoonheidssalon naar een echte huidkliniek.

En gaandeweg is ze zelf óók groot fan geworden van de ZO Skin Health-producten. Zo verklapt ze dat ze veel baat heeft bij het Brightening Protocol van ZO Skin Health met de Retinol Skin Brightener 1%, Brightalive en het Growth Factor Serum.

Maar ook haar cliënten zijn vol lof over de ZO Skin Health-producten. "We horen nu dat mensen echt van ver bij ons langs komen, dus dat laat wel zien dat het best uniek is wat we hier kunnen bieden. Je ziet dat het een investering is qua prijs en qua tijd, maar je krijgt er zo'n mooi resultaat voor terug – het werkt gewoon beter én sneller dan andere huidverbeterende producten.”

Duidelijk!

Aangeboden
  • Beeld: Adobe Stock