We dragen natuurlijk elke dag een fijne SPF – en in de zomer is goed smeren met zonnebrandcrème des te belangrijker! Soms komt het echter voor dat je zonbescherming een vervelend, korrelig gevoel achterlaat op je huid. Dermatoloog Macrene Alexiades legt uit waardoor dit komt én hoe we het kunnen voorkomen. Zo kunnen we de hele dag door comfortabel flaneren in 't zonnetje.
Schuldige siliconen
Allereerst is de grote vraag natuurlijk: hoe komt het dat zonnebrandcrème ineens in zo'n korrelige substantie kan veranderen? "Op het moment dat een product gaat pillen, glijdt het van de huid af in de vorm van kleine vlokken of korrels. Het kan worden veroorzaakt doordat het product onjuist is aangebracht. Ook kan het komen door een fout in de formule van de zonnebrand of van producten die je eronder hebt aangebracht", aldus Alexiades tegen PureWow. "Siliconen zoals dimethicone, amodimethicone en cyclomethicone worden vaak aan zonnebrand toegevoegd, omdat ze zorgen voor een barrière op de toplaag van de huid. Dat beschermt de huid tegen omgevingsfactoren zoals wind en water. Het zorgt ervoor dat het product effectief is, maar ook dat het snel samenklontert op je huid."
Huidtherapeut legt uit: 'Acne bestrijden? Vertrouw niet op tips van influencers!'Schone basis en juiste timing
Afijn, nu hebben we natuurlijk niet zoveel invloed op de formule van onze SPF. Wellicht kun je overwegen om een andere sunblock te kiezen, maar als je verder heel tevreden bent, dan heb je hier wellicht geen zin in. Dus dan is de vraag: wat kun je er verder tegen doen?
Ten eerste is het belangrijk om altijd met een schone basis te beginnen. Door je huid eerst goed te reinigen en te exfoliëren, verwijder je dode huidcellen. Die kunnen er namelijk voor zorgen dat het product niet maximaal door je huid geabsorbeerd wordt en dat kan dan omslaan in – je raadt het al – een korrelige bedoening.
Een tweede belangrijke stap is kijken naar het moment waarop je zonnebrand aanbrengt. Je wil namelijk zeker weten dat alle andere producten die je eerst heb aangebracht, volledig in je huidje zijn getrokken. Pas daarna is het een goed idee om zonnebrand op te doen. "Dat is waarom ik tegen mijn patiënten zeg dat ze iedere laag tien minuten moeten laten drogen voordat ze zonnebrand toevoegen als laatste stap in hun routine", aldus Alexiades. Het is overigens ook belangrijk om de zonnebrand goed in te laten trekken. Daarom raadt Alexiades aan je SPF minstens een kwartier voor je de zon ingaat aan te brengen.
Letten op de ingrediënten
Tot slot geldt dat de samenstelling van een SPF veel uitmaakt voor het intrekken. Je hebt immers vast wel eens gemerkt dat de ene SPF binnen no-time een zachte, beschermde huid achterlaat, waar de ander eeuwig als vettige laag op de huid lijkt te hangen. Hierom kan het handig zijn om eens een kritische blik te werpen op de ingrediëntenlijst – niet alleen van je zonbescherming, maar ook van je andere skincare-producten.
Waar je bij zonnebrand dus weg moeten blijven bij producten met (te veel) dimethicone, amodimethicone en cyclomethicone, is het bij andere huidverzorgingsproducten handig om te letten op de hoeveelheid minerale oliën en waxen. "Deze ingrediënten kunnen een soort laagje over de huid vormen en minder doorlaatbaar maken", legt Alexiades uit. "De grotere moleculen in deze ingrediënten voorkomen dat de kleinere moleculen kunnen doordringen in je huid." En dat leidt dan weer tot die vervelende, korrelige achterblijfsels.
Kortom: goed opletten. En ach, mocht je merken dat je SPF toch weer zo'n naar gevoel achterlaat, dan kun je altijd nog kiezen voor een frisse douche en je SPF opnieuw aanbrengen. Zo komen we de zomer wel door!
Bron: PureWow | Beeld: iStock
- Beeld: Adobe Stock