Maakt het leven mooier

Kroonprins Haakon spreekt zich uit over arrestatie stiefzoon Marius Borg Høiby

'Het is een ernstige situatie', aldus de kroonprins.

Government Celebration of the 18th Birthday of Princess Ingrid Alexandra of Norway

De Noorse royals hebben weer een flink schandaal aan hun broek hangen. Marius Borg Høiby, prinses Mette Marits zoon uit een eerdere relatie, werd namelijk gearresteerd vanwege mishandeling. Kroonprins Haakon heeft nu ook gereageerd op het verhaal.

Arrestatie

Ze hebben het niet makkelijk, daar aan het Noorse hof. Naast alle gedoe rond prinses Märtha Louise en haar sjamaan – die onlangs nog gezamenlijk de moeder van de bruidegom een dwangbevel stuurden – werd gisteren namelijk bekend dat de stiefzoon van de kroonprins was gearresteerd. Mocht je een opfrisser nodig hebben: Marius Borg Høiby is de 27-jarige zoon die de kroonprinses, die op zijn twintigste aangaf dat hij zo min mogelijk met het hof van doen wilde hebben. Sindsdien wordt hij nog slechts zeer zelden gespot in de buurt van zijn vorstelijke stieffamilie.

Hij zou gearresteerd zijn vanwege een incident waarbij 'verbaal en fysiek geweld' gebruikt zou zijn. Een vrouw van twintig heeft hierbij een hersenschudding opgelopen. Het zou in haar eigen appartement gebeurd zijn. Marius werd eruit gezet en de vrouw belde de politie, waarna hij vervolgens op een ander adres is gearresteerd. De vrouw werd voor onderzoek in het ziekenhuis opgenomen en mocht maandag weer naar huis.

Advocaat

Marius is ook maandag weer vrijgelaten. De politie heeft een bloedtest afgenomen om erachter te komen of hij onder invloed van drank of drugs was. Het Noorse hof wil geen commentaar geven over het incident. Marius' advocaat Øyvind Brattlien meldt het volgende tegenover omroep NRK in een verklaring: "Noch mijn cliënt, noch ik zijn op de hoogte gebracht van de volledige inhoud van de zaak, en hij heeft zich op mijn advies ook nog niet verklaard. Daarom kan ik nu niet veel zeggen. Het is belangrijk dat het proces op de juiste manier zijn gang kan gaan en dat de media de behoefte van mijn cliënt aan privacy en rust respecteren.”

“De politie moet haar werk kunnen doen zonder dat de media over de feiten en de verwijtbaarheid beslist. Mogelijk is het een taak van de rechtbank, als de zaak daar eindigt”, aldus Bratlien. Op dit moment zou Marius de aanklacht tegen hem afwachten en verblijft hij bij zijn moeder in Skaugum. Heel chic staat dat natuurlijk niet voor de Noorse royals...

Haakon reageert

Dit incident vond precies plaats rond het moment dat Haakon en Mette-Marit samen richting Parijs zouden vertrekken, om daar de Noorse ploeg toe te juichen bij de Olympische Spelen. Vanwege dit incident heeft Mette haar reis uitgesteld. Haakon, die al wel in de Franse hoofdstad rondloopt, heeft tóch kort gereageerd op het nieuws.

"Het is een ernstige situatie wanneer de politie erbij betrokken is, zoals nu het geval is", zei hij. "Tegelijkertijd denk ik niet dat het goed is dat ik me op dit moment met de zaak ga bemoeien. Maar het is duidelijk dat een zaak als deze ook effect heeft op mij."

Ook gaf hij aan waarom Mette-Marit nog niet met hem is meegereisd naar de Olympische Spelen. "In onze familie, zoals bij alle families, is het soms belangrijk om er te zijn", aldus Haakon. "In dit geval was ik degene die reisde, en Mette-Marit degene die thuisbleef."

Bron: Nouveau | Beeld: NL Beeld

Royalty
  • Beeld: NL Beeld