Maakt het leven mooier

Wie is Marius Borg, de onlangs gearresteerde zoon van Mette-Marit?

Deze zoon van de toekomstige koningin kan maar niet aan de schandalen ontsnappen.

Regerings Viering van de 18e verjaardag van Prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen

Eerder deze week werd bekend dat Marius Borg Høiby, de oudste zoon van prinses Mette-Marit van Noorwegen, was gearresteerd in verband met de mishandeling van een jonge vrouw. Wie is deze mysterieuze zoon van de toekomstige Noorse koningin?

Schandaal

Het Noorse hof had deze week plotsklaps een fors schandaal aan hun broek hangen. Wat een ontspannen week vol vakantiepret en sportief vertier bij de Olympische Spelen had moeten worden, sloeg om in een kleine nachtmerrie. Zo onthulde het blad Se og Hør namelijk dat Marius Borg Høiby, de 27-jarige zoon van prinses Mette-Marit, was gearresteerd en werd onderzocht door de politie.

Buitenechtelijk

Ook bij de royals is er echt niet altijd sprake van liefde op het eerste gezicht. Voordat Mette-Marit prins Haakon leerde kennen, had zij namelijk – naar eigen zeggen – een wat rebelse fase. Lees: de prinses was niet vies van een pretpilletje hier of daar, en had een zoontje met een niet geheel frisse ex-vriend. Een alleenstaande moeder, een feestbeest...het was niet helemaal de idyllische sprookjesprinses die de Noorse media in gedachten hadden voor hun toekomstige koning.

De twee werden echter liefdevol ontvangen aan het hof. Daarnaast was het wel érg moeilijk om schande te blijven spreken van Haakons partner – de prins was duidelijk dolverliefd en Mette zette alles op alles om zich te schikken in haar rol.

Op het balkon bij de royal stieffamilie in 2012. (Beeld: NL Beeld)

Hoewel Marius geen koninklijke status kreeg toen zijn moeder met kroonprins Haakon trouwde, stond hij alsnog in de schijnwerpers. Daar zat de jongeman echter niet bepaald op te wachten, zo maakte hij enkele jaren geleden duidelijk kenbaar.

Weg van het hof

Zeven jaar geleden, toen Marius twintig werd, besloot hij zijn eigen weg te gaan. Hij verzocht het Noorse hof om zijn naam van de website van het koninklijk huis te verwijderen. Kroonprinses Mette-Marit schreef een open brief, waarin ze de pers vroeg haar oudste zoon voortaan met rust te laten en zijn privacy te respecteren. Marius besloot in Amerika te gaan studeren om verder uit de Noorse schijnwerpers te verdwijnen. Daarna zagen we hem slechts heel zelden nog bij familiegelegenheden.

Beroemde partners

Héél veel privacy heeft Marius overigens niet met z'n 67.000 volgers op Instagram, maar goed. Ook zijn voorliefde voor glamoureuze dames die carrière maken als modellen en realitysterren staat een beetje haaks op dat rustige leven.

Zo was hij tot april 2022 samen met Playboy-model Juliane Snekkestad, en ging hij in oktober dat jaar een relatie aan met realityster Nora Haukland. Op steun van het hof hoefde voor z'n relatie met Nora hoefde Marius echter niet te rekenen.

Zo verscheen zij met een doorzichtig zakje met wit poeder in het nieuws. En hoewel de foto maar een aantal minuten op het internet stond, werd ze al heel snel beschuldigd van cocaïnegebruik. Volgens de Noorse media was kroonprins Haakon dan ook woest toen hij weet kreeg van de foto. Zo zou de foto de koninklijke familie imagoschade opleveren, aangezien Nora destijds samen met Marius in de officiële residentie van de kroonprins woonde. Toch strandde ook deze relatie weer – tot grote opluchting van het Noorse koningshuis. Au moment is Marius – voor zover wij weten – vrijgezel.

Steun

Toch lijkt het, ondanks de eerdere schandalen, dat de jongeman nu wél op de steun van z'n familie kan rekenen. Naar verluidt zou Marius au moment bij z'n moeder verblijven te Skaugum.

Om er voor haar zoon te zijn, stelde Mette-Marit zelfs haar reis naar Parijs uit. Marius' stiefvader, kroonprins Haakon, reageerde vanuit de Franse hoofdstad kort op het nieuws. "Het is een ernstige situatie wanneer de politie erbij betrokken is, zoals nu het geval is”, zei hij. “Tegelijkertijd denk ik niet dat het goed is dat ik me op dit moment met de zaak ga bemoeien. Maar het is duidelijk dat een zaak als deze ook effect heeft op mij.”

Ook gaf hij aan waarom Mette-Marit nog niet met hem is meegereisd naar de Olympische Spelen. “In onze familie, zoals bij alle families, is het soms belangrijk om er te zijn”, aldus Haakon. “In dit geval was ik degene die reisde, en Mette-Marit degene die thuisbleef.”

Bron: Lecturas, Vorsten, Point de Vue | Beeld: NL Beeld

Royalty
  • Beeld: NL Beeld