Maakt het leven mooier

Sportieve koning Frederik scheurt in speedboot het water over

De Deense royals laten zich maar al te graag rondvaren op hun koninklijke jacht de Dannebrog, maar zelf kruipen ze af en toe ook achter het stuur. Dat blijkt wel uit een video van koningin Mary, waarin een stoere Frederik aan het roer staat van een speedbootje.

Dat de Deense royals dol op water zijn, dat wisten we wel. Regelmatig zien we hen aan boord van hun koninklijke jacht, de Dannebrog, waarmee ze van de ene naar de andere bestemming varen. Maar koning Frederik geniet duidelijk niet alleen van ontspannen op een luxe jacht: ook achter het stuur van een speedboot voelt hij zich helemaal thuis.

Frederik achter het stuur

Op Instagram deelt het Deense koningspaar een video vanaf het water, gefilmd door koningin Mary herself. Daarop zien we een Frederik die helemaal in zijn element is: achter het stuur van een speedbootje, scheurend over het water. James Bond is er niks bij!

De koning en koningin maken niet zomaar een tochtje op het water, maar zijn met het bootje op weg naar de Dannebrog dat midden op het water ligt. De Denen begonnen vandaag namelijk aan hun eerste traditionele zomertocht met het koninklijke schip. "Wij kwamen kort geleden vanuit zee aan bij het koningsschip Dannebrog na de mooiste zeiltocht vanuit het noorden", schreef het koningspaar gisteren. "Binnenkort zetten we samen met de bemanning van het koninklijke schip koers naar Bornholm, waar we morgen aan onze zomercruise beginnen. Wij kijken er naar uit!"

Zomertocht

Het is traditie voor het Deense koningspaar om een jaarlijkse vaartocht te maken langs verschillende Deense plaatsen in de zomer. Deze traditie begon bij koning Christian, en werd later voortgezet door koning Frederik IX en ook zijn opvolgster koningin Margrethe. Tja, en dan kunnen ook de huidige koning Frederik en zijn vrouw Mary niet achterblijven, natuurlijk.

Koningin Margrethe op het schip Dannebrog in 2023 (Beeld: Keld Navntoft / Kongehuset )

De planning

Frederik en Mary zijn inmiddels aangekomen in Bornholm, waar ze al verschillende activiteiten achter de rug hebben. Maar ook in de dagen die nog gaan volgen hebben de twee nog een drukke planning. Dinsdag bezoeken ze het eiland Ærø, en voor woensdag staat de plaats Assens op de planning. Donderdag sluiten ze hun tripje af met een bezoek aan de gemeente Vejle.

Koninklijk schip Dannebrog

De Dannebrog is al decennialang in bezit van de koninklijke familie. Het schip wordt niet alleen gebruik voor vakanties en minicruises, ook staatsbezoeken worden regelmatig per boot gedaan. Het is zelfs algemeen bekend dat ook Frederiks moeder, Margrethe, groot fan was van staatsbezoeken per schip. Dan hoefde zij niet in één of ander vreemd paleis te slapen, maar kon ze aan het eind van de dag gewoon terug naar haar eigen bed in haar eigen kajuit. Wel zo makkelijk!

Maar ook het huidige koningspaar heeft het schip al regelmatig gebruikt. In mei openden de royals het zeilseizoen op de Dannebrog, en afgelopen maand trokken ze samen met hun twee jongste kids al varend langs allerlei mooie plekken in Groenland.

Ook de komende dagen zal het stel dus weer op hun koninklijke bootje vertoeven. Ach ja, als je dan toch zo'n gigantische jacht tot je beschikking hebt, kun je er ook maar beter goed gebruik van maken, non?

Bron: Instagram @detdanskekongehus | Beeld: NL Beeld