Maakt het leven mooier

Uit met de pret: Ariane begint aan examenjaar op Italiaanse kostschool

Na een aantal prachtige weken zomervakantie, dient de realiteit zich óók voor onze prinses Ariane weer aan. Zij is namelijk begonnen aan haar tweede en laatste jaar op het UWC Adriatic. Wat staat de prinses eigenlijk te wachten?

Zomerfotosessie 2024

In de zomer vieren onze Oranjes traditiegetrouw de vrijheid in het zonnige Griekenland, hoewel koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinsessen Amalia en Alexia tussendoor ook acte de présence gaven bij de Olympische Spelen. Het jongste A'tje, prinses Ariane, hebben we echter de hele zomer niet gezien – en nu zit haar vakantie er alweer op!

Terug naar school

In het zuiden en midden van ons land zijn de schoolvakanties alweer afgelopen, en in 't noorden kan men nog van één weekje vrijheid blijheid genieten. Ook in het Italiaanse Duino is de zomervakantie afgelopen week ten einde gekomen.

Zo leert een snelle blik op de kalender van het United World College Adriatic dat zowel de eerste- als tweedejaars leerlingen vorige week weer werden verwelkomd in het historische schoolgebouw. Onder hen bevindt zich ook prinses Ariane, die zich de komende maanden net als haar klasgenootjes moet voorbereiden op haar examens.

Italiaanse kostschool

Nadat vader Willem-Alexander en zus Alexia eerder al hun middelbare school afrondden op de Walese tak van het United World College (UWC), koos Ariane voor de Italiaanse afdeling van de kostscholengemeenschap.

En tja, uiteraard kiest de prinses niet voor de eerste de beste school. Het UWC staat namelijk al jaren bekend als een prestigieuze kostschool, waar leerlingen méér doen dan alleen hun standaard lessen volgen.

“Wij geloven dat educatie jonge mensen zou moeten helpen ontdekken dat verandering mogelijk is, en dat zij dit kunnen verwezenlijken”, stelt het UWC op hun website. In de praktijk komt dit er op neer dat de leerlingen aan één van de prestigieuze kostscholen naast hun gewone curriculum ook worden betrokken bij allerhande liefdadigheidsprojecten en initiatieven op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid, diversiteit, en community. Zo hebben de jonge studenten een flink druk leventje!

Nu klinkt dat allemaal heel uitdagend, maar gelukkig kunnen de studenten een beetje bijkomen in de prachtige omgeving van Duino. Zo deelde de school zelf al een sfeervolle montage van enkele highlights uit het afgelopen schooljaar.

Muzikaal talent

Bovendien staat het UWC Adriatic erom bekend dat zij zich richten op muzikaal onderwijs. Zang, dans, theater, cello's en gitaren, dwarsfluiten en drums – jonge muzikale talenten kunnen hier hun geluk niet op!

Hier past prinses Ariane natuurlijk perfect tussen. Op de website van ons Koninklijk Huis valt namelijk te lezen dat Ari zich in haar vrije tijd graag bezigt met 'hockey, gitaar spelen, dansen, tekenen, tennis en zingen'.

Of het ook betekent dat we de prinses eind dit jaar zingend en swingend voorbij zien komen bij een examenconcert? Daar durven wij niet vanuit te gaan – de Italiaanse school let doorgaans netjes op dat onze prinses buiten beeld blijft. Jammer voor ons, maar wel zo fijn voor het jongste A'tje.

Prinses Ariane tijdens Koningsdag 2024 in Emmen. (Beeld: NL Beeld)

Tijdens Koningsdag dit jaar liet Ariane nog weten dat ze haar ouders best gemist had tijdens haar verblijf in Italië. “Ik ben blij terug te zijn, want ik miste mijn ouders wel”, zo verklapte ze. “Het is wel een afstandje”, blikte de prinses terug.

Ambitieuze prinsessen

De komende maanden wordt het hoe dan ook bikkelen voor prinses Ariane. Zij is echter niet de enige met grootse plannen: prinses Alexia maakte onlangs namelijk bekend dat zij komend jaar naar Londen vertrekt, om daar aan een studie Science and Engineering for Social Change te beginnen.

Alleen kroonprinses Amalia studeert au moment nog in Nederland – zij begint volgende week aan haar derde studiejaar aan de Universiteit van Amsterdam. Vorige week meldden verschillende bronnen nog dat de Prinses van Oranje tóch lid was geworden van het Amsterdamsch Studenten Corps. En dat is best opvallend, want toen de vereniging in 2022 in opspraak kwam, zag de prinses nog af van haar lidmaatschap. In dat jaar ontstond een behoorlijke rel rondom de vereniging, toen een video uitlekte waarop vrouwen werden omschreven als 'hoeren' en 'sperma-emmers'. Niet heel chic, natuurlijk.

Bron: UWC Adriatic, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Royalty
  • Prinsessen Ariane, Alexia en Amalia tijdens het zomerfotoment in juni 2024. (Beeld: NL Beeld)