Maakt het leven mooier

Igone de Jongh: 'Ik heb die zin in het leven terug'

De afgelopen jaren zijn voor Igone niet makkelijk geweest. Na haar scheiding stortte ze zich in eerste instantie op haar werk, maar besloot daarna dat het tijd was om haar emoties onder ogen te komen. Aan Beau Monde vertelt ze over deze tumultueuze periode in haar leven.

Na een bewogen tijd is Igone de Jongh weer terug in balans. Het was een turbulente en moeilijke tijd, maar inmiddels heeft de beste ballerina van Nederland de zin in het leven weer helemaal teruggevonden. In de nieuwste Beau Monde vertelt ze er openhartig over.

Gevoelens verwerken

"Het is een bewogen en moeilijke tijd geweest, maar we zijn een jaar verder en ik voel me goed, sterk en stevig", begint Igone. Ze is gewend om hard te werken, zeker wanneer het privé even moeilijk is. Na een ingewikkelde tijd, waarin ze scheidde van Thijs Römer, stortte ze zich afgelopen winter dan ook volledig in haar eigen voorstelling, waarmee ze het hele land doorreisde. Al betekent dat niet dat ze haar gevoelens volledig aan de kant zette. "Het is niet zo dat ik niks heb verwerkt tijdens die drukke periode. Ik heb verschrikkelijk veel verdriet gevoeld", vertelt ze. "Gevoelens kan je niet uitschakelen, maar het toneel is wel een uitlaatklep. Een heilige ruimte waar je iemand anders kunt zijn."

Maar verdriet verdwijnt natuurlijk niet op magische wijze. "Ik speelde een emotionele voorstelling waar ik veel in kwijt kon, maar als je diep in de nacht weer thuiskomt, ben je toch alleen. Dat is de harde werkelijkheid."

Rustig aan doen

In de periode die volgde besloot de ballerina rust te nemen en haar emoties onder ogen te komen. "Afscheid nemen van een relatie of het verdriet daarover is niet in een bepaalde periode over. Ik heb geleerd dat het in golven gaat. Soms word ik wakker en voel ik me best goed, maar dan gebeurt er even later wat en heb ik een rotmoment. Toch voel ik me - ik durf het hardop te zeggen - in vergelijking met vorig jaar heel goed.”

Ondanks alles kijkt ze nog wel met liefde terug op haar relatie. "We hebben veel van elkaar gehouden en fantastische jaren gehad", vertelt ze. "Wat er is gebeurd, is naar en verdrietig, en ik had het liever anders gezien, maar nu, een jaar later, heb ik er vrede mee en denk ik dat het mij dichter bij mezelf heeft gebracht. Het was weliswaar noodgedwongen, maar het was een goede les. Een harde, maar een mooie."

Steun

Hoe ze het afgelopen jaar is doorgekomen? "Door veel te dansen en met vrienden te zijn", deelt Igone. "Ook had ik het geluk dat ik snel een huis vond waar de kinderen en ik ons thuis voelen. Daar heb ik expres de eenzaamheid opgezocht."

"Van vrienden hoorde ik dat verdriet langer duurt als je het blijft uitstellen. Dus ik ben het echt aangegaan. Dat was eng, maar ook nodig. Ik heb veel lieve mensen om me heen die er altijd voor me zijn, maar zij voelen dat verdriet niet. Dat voel alleen jij.”

Zin in het leven

Gelukkig kon Igone op veel steun rekenen vanuit haar inner circle. Zo noemt ze haar vader als één van haar belangrijkste steunpilaren. “We zijn heel close en hij is er elk moment van de dag voor mij. Daarnaast natuurlijk mijn lieve kinderen en ik heb lieve vriendinnen die heel dicht bij me staan."

"Verdriet gaat in fases. Lange tijd heb ik me willen opsluiten en had ik nergens zin in en nu kom ik in een fase dat ik weer kan genieten van etentjes buiten de deur, van musea en in de kroeg zitten. Ik heb die zin in het leven terug."

Dit artikel is een fragment van een uitgebreid interview met Igone uit de allernieuwste Beau Monde. Vanaf morgen, woensdag 4 september, in de winkels!

Interview: Anne Tonen | Foto’s: Stef Nagel | Styling: Angela Kuperus | Visagie: Angelique Woudenberg