Maakt het leven mooier

Birgit Schuurman over moeder worden op latere leeftijd: 'Slaaptekort was martelmethode'

Birgit was 44 jaar toen ze beviel van haar tweede zoontje, Jimi. Hoewel ze dat over het algemeen een geweldige ervaring vond, zaten er ook minder leuke kanten aan. Zo ging vooral het slaaptekort haar niet in de koude kleren zitten, onthult ze in een interview met Nieuwe Revu.

Birgit Schuurman over moeder worden op latere leeftijd: 'Slaaptekort was martelmethode'

We kennen haar natuurlijk als zangeres, presentator en actrice, maar daarnaast is Birgit Schuurman ook gewoon moeder van haar twee lieve zoontjes, Chico en Jimi. Haar jongste kreeg ze pas op latere leeftijd, iets wat ze over het algemeen als 'geweldig' ervaren heeft. Toch kwamen er ook zware momenten bij kijken.

Kind op latere leeftijd

In gesprek met Nieuwe Revu vertelt Birgit openhartig over het moederschap. Of ze het andere vrouwen ook zou aanraden om op latere leeftijd nog moeder te worden? "Voor mij is het echt wel goed te doen, maar het slaaptekort was in het begin wel weer echt... Ik snap dat ze onthouding van slaap in Guantanamo Bay als martelmethode gebruiken", zegt Birgit. "Dat is voor niemand gaaf, niet veel slapen. Voor jezelf niet, voor je partner niet, voor je levenslust niet.

Toch zaten er volgens haar ook positieve kanten aan. Zo had ze voor haar gevoel al veel meer ervaring, en maakte ze zich daardoor minder snel zorgen. "Ik ben wat minder snel in paniek. Als Jimi valt, dan sta ik op om hem te troosten, maar ik schrik me geen ongeluk meer. Kusje erop, let’s go."

Ze concludeert: "Als het je wens is om op latere leeftijd een kind te krijgen, en het is je nog gegeven, dan zou ik zeggen: go for it."

Scheiding

Ook praat Birgit openhartig over haar scheiding, iets wat ze als een echt struikelblok heeft ervaren. "Toen viel ik niet net een klein beetje, maar ging ik plat op mijn muil", vertelt ze. "Vól met mijn gezicht op de tegels. Daar heb ik wel even gelegen. Inmiddels is het vijf jaar geleden en ben ik er weer", onthult de zangeres.

"Volgens mij zei Confucius ooit: 'Our greatest glory is not in never falling, but in rising every time we fall.' Dat klopt helemaal, vind ik."

Inspiratie voor nieuwe muziek

Gelukkig zijn er uit de scheiding ook positieve dingen gekomen, want Birgit wist dit 'struikelblok' te gebruiken als inspiratie voor haar nieuwe muziek.

Deze maand komt haar nieuwe Nederlandstalige album uit, met de toepasselijke titel Struikelen. En daarop neemt ze de luisteraar ook mee naar de scheiding, iets wat ze als heel fijn ervaart. "Ik vind het niet moeilijk om over m’n emoties te praten", aldus Birgit. "Er is geen schone schijn die ik wil ophouden, dus ik denk ook niet: oei oei, wat spannend, nu moet ik met de billen bloot en gaat iedereen horen over mijn verdriet en onzekerheden. Er is niks verzonnen aan wat ik bezing op mijn nieuwe album. Het gaat van het donker naar het licht, precies zoals het in werkelijkheid ook is gegaan."

Het album Struikelen van Birgit Schuurman verschijnt in september. Vanaf 25 september toert ze met een gelijknamige theatershow door het land.

Celebrity
  • Nieuwe Revu
  • NL Beeld