Maakt het leven mooier

Prinses Diana hield Charles verantwoordelijk voor haar eetstoornis: ‘Alles begon na wrede grap’

Prinses Diana ging jarenlang gebukt onder boulimie: een mentale aandoening waarbij je jezelf volpropt om vervolgens alles uit te spugen. In het nieuwe boek Dancing with Diana komt naar voren dat ze koning Charles verantwoordelijk hield voor het ontstaan van de eetstoornis.

Prinses Diana en kroonprins Charles

Binnenshuis was de eetstoornis regelmatig onderwerp van gesprek, maar het werd wereldnieuws toen het in 1992 naar buiten werd gebracht. Zelf durfde ze er in 1995 pas publiekelijk over te spreken. Voor die tijd deed prinses Diana een boekje open tegenover haar toenmalige danslerares: Anne Allan.

Schaamte

Allan vertelt in haar boek Dancing with Diana dat de prinses alle details onthulde over haar ziekte. De schaamte die de prinses voelde om het feit dat ze kampte met de ziekte is wat haar bijbleef. “Ze durfde me niet eens aan te kijken toen ze het vertelde. Het was duidelijk dat alleen al erover vertellen haar vreselijk veel pijn deed."

Volgens Allan heeft Diana meerdere keren haar excuses aangeboden omdat ze niet eerder had verteld over de ziekte die langzaam maar zeker haar leven had overgenomen.

Vertrouwen

In het verleden gaf prinses Diana aan dat haar eetstoornis al in februari 1981 ontstond, kort na haar verloving met kroonprins Charles. Diana had het vooral moeilijk tijdens de vele officiële diners en (staats)banketen waar ze in haar nieuwe rol werd verwacht.

Ze nam Allan in vertrouwen over de situatie. “Ze vond het doodeng om ineens zoveel nieuwe mensen te ontmoeten die haar allemaal met haviksogen in de gaten hielden. Ze werd voortdurend beoordeeld op hoe ze eruitzag en alles wat ze zei werd op een gouden schaaltje gewogen.” Dat zorgde voor een enorme druk en leverde de arme prinses het gevoel op dat zij geen controle meer had over haar eigen leven.

In Charles vond ze, naar eigen zeggen, geen medestander. Sterker nog, hij zou Diana plagerig bij haar middel hebben gepakt met de mededeling: "Zo-zo, we worden behoorlijk stevig, he?"

Hulpeloos

Diana voelde zich afgewezen en niet gewild door haar toekomstige echtgenoot. Dat Charles in die periode nog geregeld afsprak met zijn heimelijke liefde, Camilla Parker-Bowles, deed hun vertrouwensband geen goed.

De prinses verzweeg haar eetproblemen uit schaamte voor de koninklijke familie. In 1995 vertelde ze in het BBC-programma Panorama dat de eetstoornis daarom in haar beleving een verborgen ziekte was. “Ik was bang voor de verwijten. Dat ik voedsel zou verspillen. Dus zweeg ik. Je kunt boulimie heel goed verbergen omdat je in tegenstelling tot anorexia op gewicht blijft. Niemand heeft iets door als je niets zegt.”

Diana heeft lang gewacht met aan de bel trekken. “De aandoening komt voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Je doet het jezelf aan omdat je denkt niks waard te zijn. Jezelf vier, vijf keer per dag vol proppen geeft even een beetje verlichting. Een volle buik voelt als een warme omhelzing, maar dat gevoel slaat al snel om in walging als je ziet hoe bol je buik is… En dan moet alles er weer uit.”

Bitter eind

Anne Allan vertelt dat ze Diana probeerde te adviseren in haar strijd tegen de eetstoornis die meer dan tien jaar van haar leven opslokte. “Ik probeerde haar mee te geven dat ze hier alleen uit kon komen als ze zich in de ziekte ging verdiepen. Ik verzekerde haar dat ze op die manier vanzelf manieren zou vinden om de schuld niet bij zichzelf neer te leggen.”

Tegen de tijd dat Diana grip kreeg op haar eetstoornis was haar huwelijk met Charles voorbij. De scheiding werd in 1996 uitgesproken. Een jaar later stierf ze in Parijs bij een tragisch auto-ongeluk na een wilde achtervolging door de paparazzi.

Royalty
  • De Telegraaf, Dancing with Diana
  • NL Beeld