Maakt het leven mooier

Nieuw standbeeld van Elizabeth zorgt voor bakken kritiek: 'Vreselijk lelijk'

Het had een prachtig eerbetoon moeten zijn, maar dat pakte even anders uit. De onthulling van een nieuw sculptuur van de Britse koningin Elizabeth zorgt voor behoorlijk wat opschudding, want het beeld van de Queen met haar man en honden lijkt volgens veel mensen in de verste verte niet op haar.

Nieuw standbeeld van Elizabeth zorgt voor bakken kritiek: 'Vreselijk lelijk'

Afgelopen weekend was het alweer twee jaar geleden sinds koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd overleed. Om deze dag te herdenken besloot men bij het Noord-Ierse Antrim Castle een nieuw beeld van de koningin te plaatsen, maar dat pakte níet zo lekker uit. Verontwaardigde toeschouwers noemen het kunstwerk namelijk 'eerder een belediging dan een eerbetoon'. Oei!

Nieuw beeld Elizabeth

De bronzen sculptuur, gemaakt door Anto Brennan, toont de overleden koningin samen met prins Philip en haar hondjes. "Het beeld legt Hare Majesteit vast in een waardige houding en weerspiegelt haar gratie, standvastigheid en levenslange toewijding aan de openbare dienst", schrijft de gemeente.

Maarre... daar zijn veel mensen het niet zo mee eens. Zowel bij de onthulling van het standbeeld als via social media regent het negatieve reacties op het standbeeld. Sterker nog, veel mensen moesten twee keer kijken voordat ze überhaupt doorhadden wie het beeld moest voorstellen. "Ik herkende haar niet", liet een toeschouwer weten aan de BBC.

"Wie hier toestemming voor heeft gegeven, moet zijn ogen laten testen", vond een andere bezoeker. "Ik zou het weghalen. Dit doet niks goeds voor de koningin."

Negatieve comments

Ook op social media is men niet te spreken over het kunstwerk. "Wat een shock... Het enige dat nog lijkt zijn de wenkbrauwen van prins Philip. Hoop dat hier niet te veel geld voor betaald is!", schrijft iemand. "Dit is eerder een belediging dan een eerbetoon, het ziet er eerlijk gezegd echt verschrikkelijk uit", vindt een ander. Ook worden vergelijkingen gemaakt met Mrs. Doubtfire, een populair personage van Robin Williams.

Inmiddels heeft ook een raadslid van de gemeente ook toegegeven in te zien dat er iets mis is gegaan. "We moeten eerlijk zijn: dit beeld lijkt in geen enkele vorm op de koningin", zei Vera McWilliam tegen BBC.

Positieve reacties

Gelukkig zijn er ook mensen die het standbeeld wél kunnen waarderen. "Er klopt iets niet aan haar lichaamshouding en haar rechterarm, maar het is nog steeds mooi om te zien," vond een bezoeker. Haar man voegt toe: "Ik had eerst niet echt door dat het niet op de koningin leek, maar nu zie ik ook wel dat het geen echte weerspiegeling is. Het is vooral het gezicht, de rest van het beeld ziet er goed uit", vindt hij. "Het is wat het is, we weten allemaal wie ze is en wat het zou moeten zijn, dus ik zou het gewoon laten zoals het is."

Wat vind jij, is het standbeeld echt zo'n schande, of valt het wel een beetje mee? Wij zijn er nog niet helemaal over uit...

Royalty
  • BBC, Sky News
  • NL Beeld