Maakt het leven mooier

Favoriete designer prinses Kate vindt nieuw thuis

Van werkbezoek tot rode loper en natuurlijk die iconische bruidsjapon: prinses Kate en haar favoriete label, Alexander McQueen, waren jarenlang onafscheidelijk. Een jaar geleden werd bekendgemaakt dat hun Creative Director, Sarah Burton, het modehuis zou verlaten. Deze week was er dan ein-de-lijk goed nieuws: het Franse label Givenchy heeft haar namelijk verwelkomd als nieuw creatief hoofd!

Prinses Kate en prins William bij de Baftas in 2023.

Als prinses moet je immer stijlvol voor de dag komen – of je nu je handen uit de mouwen steekt bij een regiobezoekje, of je in vol ornaat collega-royals en andere prominenten verwelkomt bij een staatsbanket. In de garderobe van prinses Kate waren voor al deze gelegenheden volop stukken van Alexander McQueen te vinden. Nu Sarah Burton het Britse modehuis echter verlaten heeft en gaat beginnen bij het Franse maison Givenchy, vroegen wij ons af: wat betekent dit voor de kledingkast van de Princess of Wales?

Kates favoriete designer

Vanaf het moment dat Catherine aankwam bij Westminster Abbey in haar bruidsjurk van Alexander McQueen, was het duidelijk dat de prinses een bijzondere band had met het Britse label.

De keuze voor McQueen zorgde destijds voor lichte verbazing – oprichter Lee Alexander McQueen had zichzelf namelijk het jaar ervoor van het leven beroofd, en zijn toenmalige rechterhand, Sarah Burton, trad in zijn plaats aan als hoofd-ontwerper. Dat juist zij, nog geen jaar nadat ze haar goede vriend was verloren én zijn rol moest overnemen, de trouwjapon voor de toekomstige koningin van Engeland mocht maken, was dan ook extra bijzonder.

Vaste klant

Door de jaren heen bleef Kate trouw aan Sarah. Natuurlijk had zij als Duchess of Cambridge en latere Princess of Wales volop kleedjes en jasjes van andere labels in haar garderobe hangen, maar modehuis McQueen bleef altijd goed vertegenwoordigd.

Van blazers...

Barbiecore en business: Kate combineert 't feilloos. (Beeld: NL Beeld)

...Tot zakenjurken...

Kate toonde zich zomers en toch zakelijk bij een bezoek aan Frankrijk in 2017. (Beeld: NL Beeld)

...En natuurlijk die prachtige japons die de prinses had uitgekozen voor haar verjaardagsportretten in 2022!

Het is duidelijk dat Kate een trouwe klant is van la Burton. Nu zij Alexander McQueen echter verlaten heeft – waar ze overigens vervangen is door ontwerper Seàn McGirr – en aan de slag is gegaan bij Givenchy, vragen wij ons af: zal de modieuze prinses zich vanaf nu in kleedjes van Givenchy gaan hullen?

Givenchy

Wie snel terugbladert door recente catwalkshows van het maison, ziet meteen volop looks de revue passeren die niet zouden misstaan in de garderobe van de hoogheid.

Van warme mantels in koninklijk blauw...

Givenchy FW 2024 (Beeld: NL Beeld / Avalon)

...Tot fleurige zomerjurkjes...

Givenchy SS 2024 (Beeld: NL Beeld / Abaca Press)

...Het label heeft in het verleden volop royal-waardige outfits over de runway gestuurd.

McQueen en Givenchy

Natuurlijk is het nog even afwachten wat Sarah Burton precies gaat neerzetten bij haar nieuwe Franse thuis. Nadat ze haar hele modecarrière bij Alexander McQueen heeft gewerkt, vermoeden wij zo dat zij voor een frisse wind door het maison zal zorgen. Haar overstap heeft bovendien een extra zoet randje: wijlen Lee McQueen was zelf namelijk óók enige tijd actief bij het label. Zo volgt Sarah opnieuw in zijn voetsporen.

Tijdens Paris Fashion Week, in maart volgend jaar, wordt de eerste Givenchy-collectie van Sarah's hand verwacht. Wij kunnen in elk geval niet wachten, en we vermoeden dat ook prinses Kate – of toch in elk geval haar styliste – de catwalk met argusogen in de gaten zal houden.

Royalty
  • Women's Wear Daily, HauteLeMode
  • NL Beeld