Maakt het leven mooier

Oud-lerares prinses Diana onthult hartverscheurend moment

Prinses Diana wordt in de wereld herinnerd als een liefhebbende moeder, een glamoureuze activiste en een internationaal icoon. Dat de blonde schoonheid een danskoningin was, is voor velen onbekend. Jarenlange geheime danssessies zorgden voor een hechte band tussen Lady Di en haar danslerares.

Lady Di

Anne Allan, balletdanseres bij het London City Ballet, ontving in 1981 een bijzonder verzoek: om de prinses van Wales een pirouette te leren. Negen jaar lang volgden geheime danssessies waarin Diana en Anne een hechte band vormden. Lady Di deed grootse onthullingen over haar privéleven - inclusief haar wankele huwelijk en haar gevecht met een eetstoornis.

Hartverscheurend

Het nieuwe boek van Anne, Dancing with Diana, vertelt ze alles wat er te weten valt over de geheimen die de koninklijke familie onthulde én Diana’s hartverscheurende momenten.

Anne was tijdens de eerste les meteen onder de indruk toen Lady Di erop aandrong dat ze haar gewoon bij haar voornaam moest noemen, en niet 'Uwe Koninklijke Hoogheid’. In de lessen die volgden, leerden de twee elkaar steeds beter kennen en deed Diana een boekje open over alle problemen die zich achter paleismuren afspeelden. Al werden die problemen wel snel te overweldigend om met een balletnummer op te lossen.

Diana danst met Charles tijdens een bezoek aan Australië in 1985. (Beeld: NL Beeld)

Gebroken

Anne vond Lady Di ooit huilend op de studiovloer toen ze onthulde dat haar huwelijk met Charles op het punt stond uiteen te vallen - en dat dit te wijten was aan een andere vrouw. De prinses van Wales had haar danslerares eerder al verteld over haar man en haar wanhopige verlangen om hem gelukkig te maken. “Ik houd zo veel van hem en wil hem gelukkig maken en dat hij trots op mij is als zijn vrouw”, zei Diana.

Charles' Affaire

Toen Anne Diana later opnieuw in tranen aantrof, zei de prinses tegen haar danslerares: “Je vindt mij vast vreselijk.” Volgens Anne merkte Diana dat het establishment haar lastig vond voordat ze onthulde dat haar man een affaire had gehad met Camilla Parker Bowles – nu koningin Camilla.

“Ik weet dat hij Camilla weer ziet. Wordt er van mij verwacht dat ik accepteer dat men, net als de andere prinsessen van Wales voorheen, gewoon een oogje dichtknijpt als echtgenoten een minnares hebben! Waarom houdt hij niet van mij? Ik begrijp het echt niet. Ik heb alles geprobeerd, ik heb geprobeerd me aan zijn wensen te conformeren, ook al ben ik het er niet altijd mee eens. Er is geen genegenheid tussen ons, en ik ben altijd alleen. Ik wil gewoon geliefd worden. Ik kan zo niet doorgaan. Verwachten ze echt dat ik gewoon niets zeg en doorga? Hoe doe ik dat?!”

Trots

Ondanks haar groeiende droefheid over de affaire van Charles, bleef ze dansen en zorgde ze ervoor dat het niet in de weg zat. Anne schrijft dat Diana niets liever wilde dan dat haar man zou zien waar zij toe in staat was en dat hij trots op haar zou zijn. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, buiten de dansstudio werden de problemen alleen maar groter.

Radeloos

Na een les viel Diana op de grond en kon ze zichzelf niet meer inhouden. De tranen begonnen uit haar te stromen en pure droefheid nam haar lichaam over. Anna herinnerde zich dat Diana riep: “Ik weet gewoon niet wat ik moet doen, Anne. Ik bevind mij in een ondraaglijke situatie. Ik heb Charles al weken niet gezien en hij wil niet met mij praten. Ik dacht dat hij bij mij terugkwam, en dat we er wel uit konden komen. Hoe moet ik verder als ik niet gewenst ben?”

Wanhoop

Ondanks haar verdriet, wilde Lady Di Charles niet loslaten. Voor haar gevoel had de prinses geen andere keus dan bij hem te blijven, en ze bleef vasthouden aan de hoop dat haar man ooit bij haar terug zou komen, vertelt Anne. Ze wilde haar gezin niet uit elkaar halen of dat haar zonen, William en Harry, hun liefdesverhaal tot een einde zouden zien komen. “Mijn gezin bij elkaar houden is voor mij het allerbelangrijkste”.

Diana op haar 36e verjaardag in 1997 (Beeld: NL Beeld)

Verliefde vertoning

Hoewel het paar een verliefde vertoning voor de pers opvoerde, werden ze elke dag ongelukkiger. “Het lukt ons om officieel een goed front te vormen, maar het wordt steeds moeilijker, omdat ik het heel moeilijk vind om niet te laten zien hoe ik me voel als ik van streek ben. Charles lijkt te willen dat we een gescheiden leven leiden. Anne, hij rent naar Camilla wanneer hij maar kan. Het is helemaal niet wat ik wil”, vertelde Lady Di. “Ik zou willen dat het huwelijk zou werken, maar dat is er voorlopig niet. Moet ik het gewoon verdragen, in de hoop dat hij zal veranderen? Het enige wat ik wil is bij Charles zijn en door hem geliefd worden, er is nu alleen maar leegte.”

Prinses Diana en Charles deden het lijken alsof ze dolgelukkig waren (Beeld: NL Beeld)

Tragisch einde

De werkrelatie tussen Anne en Diana kwam in 1989 ten einde toen Anne naar Schotland verhuisde. Hoewel hun contact in de loop der jaren vervaagde, was Anne er kapot van toen ze hoorde over de tragische dood van haar vriendin in 1997. "De omstandigheden van het overlijden waren verschrikkelijk. Op de dag van haar begrafenis keek ik samen met miljoenen andere mensen van over de hele wereld naar de dienst en de processie op televisie. Daarna hield ik thuis mijn eigen privéwake, waarbij ik mezelf omringde met kaarsen, bloemen en Diana's dansfoto's en brieven.”

Royalty
  • Dancing with Diana, Mail online
  • NL Beeld