Maakt het leven mooier

Oeh: dit dragen de Oranje dames vandaag voor Prinsjesdag

De welbekende derde dinsdag van september is weer aangebroken, en dat betekent dat het tijd is voor Prinsjesdag! Hoewel de begrotingsplannen hierbij centraal staan, kijken wij minstens zo graag naar de verschijning van onze Oranjes voor deze ceremoniële dag. Want wat dragen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Amalia, prinses Alexia, prins Constantijn en prinses Laurentien vandaag eigenlijk? Kijk mee!

De Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Eigenlijk draait het vandaag om de Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer, de Troonrede, het bekende koffertje en de zogenaamde Miljoenennota, maar bij Beau Monde zijn we natuurlijk vooral geïnteresseerd in alle pomp and circumstance eromheen. Van koets tot couture – zo ziet Prinsjesdag er vandaag uit!

Oranjes bij Prinsjesdag

Net zoals alle kamerleden vandaag in hun goeie goed richting de Haagse Koninklijke Schouwburg getrokken zijn, laten ook onze Oranje-hoogheden zich op hun best zien. Uiteraard zijn koning Willem-Alexander en prins Constantijn strak in rokkostuum gestoken, en maken koningin Máxima, prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Laurentien indruk in een set chique outfits.

Koningin Máxima

Onze koningin ging vandaag gehuld in een mintgroene japon van Claes Iversen, met bijpassende accessoires. De forse strik op haar schouder is een lekkere eye-catcher voor deze verder erg klassieke outfit.

Koningin Máxima bij Prinsjesdag 2024 in een japon van Claes Iversen (Beeld: NL Beeld)

Prinses Amalia

Net als bij haar eerste Prinsjesdag-verschijning koos de Prinses van Oranje vandaag weer voor een donkergroene japon van Safiyaa. De lange, statige capemouwen en de opengewerkte halslijn zijn wat ons betreft een absolute winnaar!

Prinses Amalia in een diepgroene Safiyaa-jurk bij Prinsjesdag 2024. (Beeld: NL Beeld)

Prinses Alexia

Speciaal voor Prinsjesdag was prinses Alexia vandaag ook weer even in Nederland. Zij droeg voor de gelegenheid een chique rode japon van Natan uit de kledingkast van koningin Máxima, weet website Modekoningin Máxima te melden. Hierbij had zij heur lokken keurig in een volumineus, half-opgestoken coupe gestyled.

Bijzonder detail: dit in het oog springende kleedje heeft een nostalgisch randje: Máx droeg deze japon namelijk voor haar éigen eerste Prinsjesdag in 2002. Een waardige opvolger van haar Prinsjesdag-debuut van vorig jaar, wat ons betreft!

Prinses Alexia in een Natan-japon uit koningin Máxima's kledingkast. (Beeld: NL Beeld)

Prinses Laurentien

Samen met manlief en prinses Alexia reed ook prinses Laurentien weer mee in een koets. Daarbij ging zij geheel gehuld in roze. Barbiecore is duidelijk nog altijd alive and kicking, met deze Talbot Runhof-japon!

Prinses Laurentien en prins Constantijn op het balkon. (Beeld: NL Beeld)

Breuk met traditie

Zoals de afgelopen jaren het geval was, is ook dit jaar de Glazen Koets – en dus niet de Gouden Koets – het uitverkoren rijtuig voor onze royals. Nadat z'n zes jaar durende restauratie was afgerond, liet koning Willem-Alexander begin 2022 weten dat de Gouden Koets pas weer van stal gehaald zou worden 'als Nederland daar klaar voor is'. Hiermee doelde hij op de controverse rond de afbeeldingen over het koloniale verleden. Ach – die glazen koets ziet er natuurlijk ook beeldig uit, non?

Ook geldt opnieuw dat niet de bekende Ridderzaal, maar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag dit jaar het decor vormt voor de Algemene Vergadering. De Ridderzaal wordt au moment namelijk gerenoveerd. Dit moet eind 2028 klaar zijn.

Royalty
  • Modekoningin Máxima, UFO NO More, NPO
  • NL Beeld