Maakt het leven mooier

Rechter doet uitspraak over prins Harry's visum na 'schokkende onthullingen'

Prins Harry verhuisde in 2020 naar de VS. In zijn indrukwekkende memoires Spare onthulde de Duke vervolgens dat hij wel eens drugs had gebruikt, en dat was een conservatieve denktank in Washington een doorn in het oog.

Harry

In Spare schrijft Harry openhartig over van alles en nog wat, van relaties en lichamelijk euvel tot drugsgebruik. Hij vertelde onder meer dat cocaïne 'niets voor hem deed', en voegde eraan toe: "Marihuana is anders, dat heeft mij echt geholpen." Hier waren verschillende conservatieven in de USA echter niet over te spreken, en zo kwam het zelfs tot een rechtszaak van de Heritage Foundation, waarin werd betoogd dat de Amerikaanse wet 'zo iemand in het algemeen niet toelaatbaar maakt' tot het land. Nu heeft een rechter een opmerkelijk besluit genomen.

Privacybelang

De Amerikaanse visumaanvraag van prins Harry blijft verzegeld, oordeelde de Amerikaanse rechter Carl Nichols maandag. "Het publiek heeft geen groot belang bij openbaarmaking van de immigratiegegevens van de hertog". Hij voegde eraan toe: "Net als elke vreemdeling heeft de hertog een legitiem privacybelang bij zijn immigratiestatus." Rechter Nichols zei verder dat het publieke belang bij de openbaarmaking van Harry’s immigratiegegevens 'niet opweegt tegen het privacybelang van de hertog'.

Drugsgebruik

Details over het eerdere drugsgebruik van Harry hadden in zijn visumaanvraag openbaar gemaakt moeten worden, heeft de Heritage Foundation vanuit Washington laten weten. Dit had namelijk vragen kunnen oproepen over de integriteit van de Amerikaanse regering. Advocaat John Bardo verklaarde dat er geen 'openbaar beschikbare informatie is die aantoont dat Prins Harry ooit is veroordeeld voor een drugsgerelateerd misdrijf'. Hij voegde eraan toe dat elke suggestie van de Heritage Foundation over wangedrag namens de Amerikaanse regering 'pure speculatie' was.

New York city

De uitspraak van de rechter viel samen met Prins Harry's bezoek aan New York City, waar hij de komende dagen zal verblijven voor een handvol afspraken. “Hij zal deelnemen aan samenwerkingen met African Parks, The HALO Trust, The Diana Award en Travalyst. Daarnaast zal hij het werk van The Archewell Foundation, de non-profitorganisatie die hij samen met zijn vrouw Meghan heeft opgezet, voorzetten", zei zijn woordvoerder vorige maand. Hij trapte zijn reis af met een optreden op een met sterren bezaaid diner van de Wereldgezondheidsorganisatie en een ontmoeting met koningin Mathilde van België.

Voorlopig is Harry dus nog te bewonderen in de VS. Maar of er binnenkort een verhuizing in het verschiet zit voor het Britse echtpaar? Wij wachten geduldig af...

Royalty
  • HELLO!, The Times
  • NL Beeld