Glamour met een knipoog

Verdrietig nieuws: actrice Maggie Smith (89) overleden

Dame Maggie Smith is vrijdagochtend overleden. Haar familie meldt aan de BBC dat ze vredig in het ziekenhuis is gestorven. De Britse actrice is 89 jaar oud geworden. 

Maggie Smith

De Britse actrice Maggie Smith is op 89-jarige leeftijd overleden. Ze stond bekend om haar iconische rollen in films en series zoals Harry Potter en Downton Abbey, en laat een indrukwekkende carrière van meer dan zes decennia achter.

Overlijden

In een verklaring van haar zonen Toby Stephens en Chris Larkin werd het verdrietige nieuws bekendgemaakt: "Met groot verdriet moeten we het overlijden van Dame Maggie Smith aankondigen. Ze is vanochtend vredig in het ziekenhuis overleden, omringd door vrienden en familie. We danken het geweldige personeel van het Chelsea and Westminster Hospital voor hun zorg en hun onuitputtelijke vriendelijkheid tijdens haar laatste dagen." Maggie laat twee zonen en vijf kleinkinderen achter.

Acteercarrière

Dame Maggie Smith begon haar acteercarrière begin jaren vijftig in het theater, en enkele jaren later speelde ze haar eerste filmrollen. Ze won twee Oscars: voor The Prime of Miss Jean Brodie in 1970 en California Suite in 1979. Daarnaast werd ze nog vier keer genomineerd voor een Academy Award en ontving ze acht Bafta Awards voor haar werk. Haar veelzijdige carrière omvatte zowel theater als film, en ze werd een van de meest geliefde en gerespecteerde actrices van haar generatie.

Maggie Smiith oefent voor Peter Pan met Dave Allen, ongedateerd (Beeld: NL Beeld)

De huidige jeugd zal haar vooral herinneren als Professor Minerva McGonagall in de Harry Potter-films, de strenge maar rechtvaardige lerares. Bovendien speelde ze natuurlijk Violet Crawley in Downton Abbey. Voor die serie won de actrice driemaal een Emmy.

Op de set van Downton Abbey (Beeld: NL Beeld / WENN)

Reacties

Na haar overlijden stroomden de eerbetonen binnen. De Britse premier Keir Starmer verklaarde: "Dame Maggie was geliefd bij velen door haar immense talent en werd een ware nationale schat. Haar werk zal generaties lang gekoesterd blijven." Ook Downton Abbey-collega Hugh Bonneville betuigde zijn respect: "Iedereen die een scène met Maggie deelde, zal getuigen van haar scherpzinnigheid, humor en enorme talent. Ze was een legende, en haar nalatenschap leeft voort in haar magnifieke prestaties."

Dame Maggie Smith overleed op vrijdag 27 september, en werd 89 jaar oud.

Celebrity
  • BBC
  • NL Beeld