Glamour met een knipoog

Katja Schuurman: 'Ik dacht altijd dat het leven niet compleet was zonder relatie'

Ze straalt deze maand op het witte doek in de gloednieuwe romcom De Mannenmaker, kruipt binnenkort na 25 jaar weer in de rol van Jessica Harmsen in Goede Tijden Slechte Tijden, én organiseert het Grote Ademnood Discobal waar de voetjes als vanouds van de vloer kunnen. In gesprek met Beau Monde vertelt Katja honderduit over haar drukke bestaan, het single leven, en over het 'maken' van mannen: "Ik wil dat niet meer doen. Ik wil nu iemand die af is, haha."

Katja Schuurman voor Beau Monde #10 2024

Dat ze volgend jaar 50 wordt, gaat Katja Schuurman 'absoluut niet vieren'. Dat is ongeveer het enige wat ze niet viert, want verder omarmt Katja het leven hartstochtelijk. Met alle ups & downs. Een gesprek (vooral) over mannen, ouder worden en – onvermijdelijk – haar veroordeelde ex.

De Mannenmaker

Katja’s leven stond op zijn kop toen ze hoorde dat haar ex-man en vader van haar dochter Sammie, Thijs Römer, werd veroordeeld in een zedenzaak. Sindsdien heeft Katja, samen met Thijs’ ex Igone de Jongh, de zorg over Sammie en werkt ze daarnaast hard aan haar lingerielijn en het Grote Ademnood Discobal Concert. In oktober schittert ze bovendien op het witte doek in De Mannenmaker. Zelf moet Katja na twee mislukte huwelijken even niet denken aan een man in haar leven, want voor het eerst ervaart ze hoe het is om langere tijd single te zijn en dat bevalt goed.

Leren Bustier: Giuseppe di Morabito | Ketting: Vintage Kroonjuweeltjes

Deze maand komt haar film De Mannenmaker uit, waarin zij als Anne sullige mannen omtovert tot charismatische en gewilde bachelors. Of Katja zelf ook dat soort heren tegenkomt in haar single leven? "Dat je ze wilt verbeteren? Zeker. Maar dat is echt een misverstand, haha. Dat moet je niet willen. Ik denk dat veel vrouwen vallen op de potentie, de mogelijkheden van een man. Ik heb ook vaak geprobeerd een man te veranderen, maar ik ga proberen dat niet meer te doen. Ik wil nu iemand die af is, haha. Of die bestaat? Ik ben ze nog niet tegengekomen, maar ik zit er op dit moment ook niet op te wachten.”

Single

Voorlopig wil Katja in elk geval nog niet denken aan een vaste relatie. "Ik heb pas een leuke man gedatet en ik kan me voorstellen dat we dat nog een keer gaan doen, maar ik merk veel weerstand bij mezelf. Dat heb ik nog nooit eerder gehad. Mijn leven lang ging ik van de ene naar de andere relatie en ik ben nooit lang alleen geweest. Ik voel nu heel sterk de behoefte om alleen te zijn. Misschien ook doordat ik niet op de makkelijkste mannen ben gevallen, maar ik vind het vooral heel veel gedoe. Ik heb al twee kinderen, haha."

“Het is fijn en het geeft rust. Ik ben veel te snel geneigd om in relaties te veel van mezelf weg te geven en me aan te passen. Tuurlijk blijft er ruimte voor mezelf over, maar toch transformeer ik te snel naar wie die ander is en leid ik vaak voor een te groot deel het leven dat hij leidt. Soms dwaal ik dan te ver van mezelf af.”

Scharrelen

Mócht er wel weer een relatie komen, dan heeft Katja in ieder geval wel een duidelijker idee over hoe ze dit wil aanpakken dan vroeger. "Voorheen ging ik heel snel samenwonen. Vrijwel meteen eigenlijk. Ik dacht altijd dat het leven niet compleet was als ik niet in een relatie zat, dus ik ging er heel snel helemaal vol in. Als ik nu iemand zou ontmoeten die ik leuk vind, zou ik het meer laten ontstaan vanuit rust. Het moet een zielsverwant zijn", vertelt ze.

"Voorheen ging ik te veel voor de fysieke aantrekkingskracht. Maar je kunt ook een leuke nacht hebben. Het betekent niet meteen dat het een relatie moet worden.”

Jumpsuit: Missoni | Hakken: Alaïa via Paul Warmer | Oorringen: Parisienne Amsterdam

Dat betekent overigens niet meteen dat ze zich volop in de wereld van scharrels en onenightstands gooit. "Valt wel mee. Als je minder seks hebt, gaat je libido naar beneden en als je dan weer seks hebt, denk je: yes, we gaan weer beginnen. Nu staat het op een laag pitje en dat vind ik eigenlijk wel lekker rustig. Er is nog veel meer in het leven, ben ik achter gekomen, haha."

Dit artikel is onderdeel van een groot interview met Katja uit Beau Monde 10 2024, die vanaf woensdag 2 oktober in de winkels ligt. In deze fabuleus volle editie van Beau Monde spreken we naast Katja ook met Daphne Deckers, Everon Jackson Hooi, Anne-Marie Jung, Tatum Dagelet, Lucretia van der Vloot, Keoma Aidhen, Martijn Noort en Ramona Koonings. Genoeg glamour om de oktobermaand mee door te komen!

Celebrity
  • Foto's: Feriet Tunc | Styling: Claudia Engels | Visagie: Pascale Oeyen