Glamour met een knipoog

In de schaduw van de Grimaldi's: wie is toch die geheimzinnige vrouw?

Het kleine prinsdom Monaco kent een rijke geschiedenis - met vele mysteries. Vandaag ontrafelen we er daarvan eentje: wie is toch die vrouw die altijd met Grimaldi's à la prins Albert en prinses Charlene wordt gefotografeerd? 

In de schaduw van de Grimaldi's

Haar naam is Mélanie-Antoinette Costello de Massy (39). Zij heeft het talent om zich onzichtbaar te maken, zelfs bij parades en gala’s waar talloze fotografen zijn. Ze blijft altijd een beetje op de achtergrond, maar ze ís er wel. Om een tafelschikking compleet te maken. Om ervoor te zorgen dat prins Albert en/of prinses Charlene er niet allenig bij staan als er iets geopend moet worden. Of om een extra oogje op prins Jacques en prinses Gabriella te houden. Maar wie ís die vrouw die zo’n gelijkenis heeft met prinses Stéphanie's jongste dochter Camille dat ze weleens voor elkaar worden aangezien?

Achternichtje

Mélanie-Antoinette is een achternichtje van prins Albert en een vertrouweling van de familie. Ze is de dochter van Alberts nicht barones Elizabeth-Ann de Massy, die op haar beurt en op vergelijkbare wijze support bood aan prins Rainier en prinses Grace. Dat Elizabeth en Mélanie-Antoinette tot de inner circle van de Grimaldi’s behoren, is best bijzonder, gezien de voorgeschiedenis van hun families. Voor wie denkt dat de huidige generatie het bont maakt met scheidingen, buitenechtelijk kroost en wilde escapades, ze hebben het niet van een vreemde. Dit is een kleurrijke dynastie met zuidelijk temperament, waarvan de leden niet zoveel waarde hechten aan ‘hoe het heurt’.

Prins Albert en zijn achternichtje hebben duidelijk een hechte band (Beeld: NL Beeld / Abaca Press)

Onchique Albert I

De opvolging is in het prinsdom Monaco nogal eens rommelig verlopen. Dat begon bij Albert I (1848-1922), wiens huwelijk met lady Mary Victoria Hamilton eindigde nog voordat hun zoon Louis geboren was. Albert hertrouwde met Alice Heine, die het casinogeld inzette om Monaco cultureel op de kaart te zetten, maar ook dit huwelijk mislukte. Louis groeide ondertussen op in Duitsland, diende in het Franse vreemdelingenlegioen en kreeg een dochter, Charlotte, met de nachtclubzangeres Marie Juliette Louvet.

In Monaco liep Albert intussen tegen het probleem aan dat er na Louis geen wettige opvolger zou zijn, want op 48-jarige leeftijd was de erfprins nog steeds ongehuwd. Hierdoor dreigde het prinsdom over te gaan naar een nogal controversiële Duitse neef, Wilhelm, de 2e hertog van Urach. Om deze Duitse erfgenaam te vermijden, erkende Albert Charlotte als zijn wettige kleindochter, waarna Louis haar adopteerde. Daar moest echter wel een hele nieuwe wet voor gefabriceerd worden, die het mogelijk maakte een erfgenaam te adopteren.

Charlotte stond later de troon af aan haar zoon Rainier. Zijn zus, prinses Antoinette, voelde zich achtergesteld en probeerde met verschillende middelen, waaronder een mislukte coup, zelf invloed te krijgen op het vorstendom.

De prinses en de juwelendief

Na de regeerperiode van Louis (1922 - 1949) kwam daarna dus Charlotte op de troon. Ze trouwde met Franse graaf Pierre de Polignac met wie ze twee kinderen kreeg: prinses Antoinette en prins Rainier, de vader van de huidige prins Albert. Pierre dumpte Charlotte zodra het kon: hij viel op mannen en zij wilde l’amour in haar leven. Charlotte ging vervolgens openlijk samenleven met haar minnaar, de Italiaanse arts Dalmazzo. De Grimaldi’s waren inmiddels zo notoir binnen de aristocratie dat niemand er nog echt van opkeek.

De dag voordat Rainier 21 zou worden, deed Charlotte afstand van de troon, zodat haar zoon de eerste in de lijn van troonopvolging zou worden, precies zoals ze het met haar vader en grootvader had afgesproken. De prinses verhuisde naar Château de Marchais, het kasteel van de Grimaldi’s bij Parijs, waar ze een rehabilitatiecentrum voor ex-gevangenen van maakte en leuk leefde met een nieuwe lover, ex-juwelendief René Girier.

Antoinette de excentrieke

Prinses Antoinette (1920-2011) vond het echter oneerlijk dat haar broer Rainier de troonopvolger werd en ze zinde op wraak. Ze kreeg drie buitenechtelijke kinderen met tenniskampioen Alexandre Noghès: Elizabeth-Ann (1947-2020), Christian (1949) en Christine (1951-1989). Die werden door hun huwelijk in 1951 alsnog erkend en in een poging tot verzoening schonk Rainier haar een nieuwe titel: barones de Massy.

Het maakte Antoinette echter niet milder. Ze hertrouwde twee keer en plotte met haar lover Jean-Charles Rey een coup, waarbij ze geruchten verspreidde over de onvruchtbaarheid van Rainiers minnares, in de hoop dat Rainier zou worden afgezet. Zij zou dan als regent worden uitgeroepen en zo het prinsdom naar haar zoon Christian laten gaan. Ze was zo zeker van haar zaak, dat ze al voortvarend een nieuw familiewapen had laten maken.

Grace pikt het niet

Dat wapen kon de kast in. Rainiers huwelijk met Grace Kelly in 1956 en de komst van prinses Caroline (1957) en prins Albert (1958) maakte Antoinette’s greep naar de macht kansloos. Amerikaanse Grace maakte bovendien korte metten met het gekonkel en liet haar schoonzus zonder pardon het paleis uitzetten, wat leidde tot een jarenlange brouille, compleet met banvloeken en roddelcampagnes. Het hielp niet dat Antoinette toen al een excentrieke dame was die door haar staf als ‘knettergek’ werd omschreven. Ze vestigde zich een stukje verderop in Èze waar ze haar leven deelde met vele honden en katten en zon op eerherstel dan wel wraak, soms allebei tegelijk.

Met het aantreden van Albert in 2005, na het overlijden van Rainier, verloren zowel Antoinette als haar nakomelingen hun plek in de lijn van de troonopvolging. Hoewel de verhouding tussen Rainier en Antoinette wat moeizaam was gebleven, was Rainier wel dol op haar dochter, zijn nichtje Elizabeth-Ann. Ze was bruidsmeisje op zijn huwelijk met Grace en peettante van hun dochter prinses Stéphanie. En Elizabeth-Ann kon het altijd al heel goed vinden met prins Albert, ze was regelmatig zijn +1 als hij even geen representatieve vriendin had in zijn eindeloze vrijgezellentijd. Albert is op zijn beurt peetoom van haar zoon Jean-Léonard. Zo werd ze vanzelf een vertrouweling die dichter bij de troon stond dan haar moeder ooit voor elkaar had gekregen met al haar gestook.

Excentrieke tante

Albert bleek niet rancuneus ingesteld. Hij voelde zich volstrekt niet bedreigd door de rivaliserende tak en haalde de banden zelfs weer actief aan. Rainier leefde niet meer en kon Albert niet meer de wet voorschrijven. En excentrieke tante Antoinette was inmiddels een redelijk ongevaarlijke tachtiger die na een paar glaasjes wijn op feesten met prima verhalen kwam over coke-snuivende familieleden en geheime lovers voor wie een speciale vluchtweg in het paleis was aangelegd. Albert, die zijn eigen buitenechtelijke kinderen had erkend en omarmd, haalde zijn coup-plottende tante en nichtje gezellig weer bij de familie.

Zó groeide Mélanie-Antoinette Costello de Massy (1985), Elizabeth-Anns dochter uit haar tweede huwelijk met choreograaf Nicolai Vladimir Costello, als vanzelf op met de Grimaldi’s. Ze doet wat verenigingswerk als voorzitter van de Monegaskische Tennisfederatie en de Monte Carlo Country Club en heeft net als haar moeder een ondersteunende taak ten paleize. Zo oefende ze Frans met prinses Charlene, is ze een soort onbezoldigde hofdame, de enige die zelfs door prinses Caroline wordt vertrouwd, en een stabiele, betrouwbare factor. Dat wordt zeer gewaardeerd, zodat het alsnog all in the family is.

En dat zie je grappig genoeg ook: Camille Gottlieb, de jongste dochter van prinses Stéphanie, lijkt sprekend op haar. Mélanie-Antoinette hoort echt bij de Grimaldi’s.

Dit artikel is afkomstig uit Beau Monde 10 2024. Deze ligt nog tot 5 november in de winkels, dus haal hem snel in huis!

Royalty
  • Beau Monde
  • NL Beeld