Glamour met een knipoog

Kate verrast iedereen tijdens emotioneel werkbezoek aan Southport

Tot iedereens verbazing verscheen Kate gisteren aan Williams zijde bij een bezoek aan de plaats Southport. Hier gingen de prins en prinses in gesprek met families die door de dodelijke steekpartij eerder dit jaar een kind verloren.

Kate verrast iedereen tijdens emotioneel werkbezoek aan Southport

Gisteren maakte prinses Kate onverwacht een publiek optreden, samen met haar echtgenoot prins William. Het stel had een ontmoeting hadden met de nabestaanden van drie kinderen die in juli omkwamen bij een mesaanval. Ook spraken ze met hulpverleners die bij het vreselijke incident betrokken waren.

Bezoek aan lokale gemeenschap

Het plaatsje Southport werd op 26 juli opgeschrikt door een gewelddadige mesaanval. Drie jonge meisjes, die op dat moment een dansles volgden, kwamen om het leven. Meerdere mensen raakten gewond.

De Prince and Princess of Wales gingen langs om met betrokkenen in gesprek te gaan en hun steun te betuigen. Volgens koninklijke bronnen besloot Kate om mee te gaan op werkbezoek omdat ze "graag haar support, empathie en compassie aan de lokale gemeenschap wilde tonen". Voor de prinses was dit één van haar eerste openbare optredens sinds het afronden van haar chemotherapie.

In gesprek

Het koninklijk paar sprak eerst in besloten kring met de families van de overleden meisjes. Aansluitend bezochten ze het Southport Community Centre, waar ze de hulpverleners ontmoetten die betrokken waren bij de tragische gebeurtenis. De gesprekken waren emotioneel geladen, en William sprak zijn waardering uit: “Dank jullie wel, jullie zijn stuk voor stuk ware professionals. Zorg goed voor jezelf.”

Kate benadrukte: “Jullie hebben iets ontzettend ingrijpends meegemaakt en verdienen zelf ook de nodige steun.” Tot slot sprak ze ook dankbaarheid uit namens de families van de slachtoffers. “Ik kan niet genoeg benadrukken hoe dankbaar zij zijn voor de steun die jullie die dag hebben gegeven. Namens hen, hartelijk dank.”

William en Kate bij het Southport Community Center (Beeld: NL Beeld / Avalon New)

Achteraf vertelde het hoofd van de brandweer over de fijne ontmoeting met Wills en Kate. "De prinses van Wales liep terug het gebouw in om de hulpverleners een knuffel te geven. Ze voelde hun emoties aan en zag hoe moeilijk het voor hen was om te uiten hoe diep de gebeurtenissen hen hadden geraakt. Dit toont haar zorgzame kant en ik denk dat het voor de hulpverleners ontzettend ontroerend was."

Kate in gesprek met een ambulancemedewerker (Beeld: NL Beeld / Avalon New)
Gelukkig was er ook ruimte om te lachen (Beeld: NL Beeld / Avalon New)

Na hun bezoek deelden de prins en prinses een bericht op sociale media: “Onze steun blijft bij iedereen in Southport. De ontmoeting met de gemeenschap vandaag herinnerde ons sterk aan hoe belangrijk het is om elkaar bij te staan na een onvoorstelbare tragedie. Jullie zijn in onze gedachten en gebeden. W & C.”

Matchende outfits

Een opvallend detail aan het bezoek: Wills en Kate kozen voor matchende outfits. De prinses droeg een fijne herfstoutfit, bestaande uit een donkerbruine double-breasted jas, met daaronder een zwierige bordeauxrode midi-jurk met witte stippen en een strikdetail. William stemde de kleur van zijn pullover af op de kleur van Kate's jurk. Beiden maakten hun look af met bruine suède schoenen.

Kate en William arriveren in Southport (Beeld: NL Beeld / Avalon New)

Misschien wel het meest opvallende onderdeel van Williams look was natuurlijk zijn baardje! De prins begon een tijdje geleden al te experimenteren met deze nieuwe stijl, en blijkbaar is hij er nog steeds enthousiast over. De baard zorgde aanvankelijk voor wat discussies online, maar wat ons betreft kan de prins het hártstikke goed hebben.

Kate aan het werk

Officieel was dit voor Kate haar tweede publieke optreden sinds ze deze herfst de update gaf over haar kankerbehandeling. Vorige week ontmoetten zij en William al een jonge fotografe en haar familie op Windsor Castle.

Kate vertelde op 9 september dat ze langzaam weer aan het werk zou gaan na het afronden van de chemotherapie. "Mijn focus is nu om kankervrij te blijven", liet ze weten. "Hoewel ik de chemotherapie heb afgerond, is mijn pad naar genezing en volledig herstel lang, en moet ik elke dag nemen zoals die komt. Ik kijk er echter naar uit om weer aan het werk te gaan en de komende maanden enkele publieke verplichtingen op me te nemen wanneer dat mogelijk is. Ondanks alles wat achter me ligt, stap ik deze nieuwe fase van herstel in met een vernieuwd gevoel van hoop en waardering voor het leven."

Royalty
  • Hello! Magazine, BBC
  • NL Beeld / Avalon New