Glamour met een knipoog

Oktober is borstkankermaand: dit zijn de 12 symptomen

Oktober is een maand waarin we wereldwijd stil staan bij borstkanker en de impact ervan op miljoenen mensen. Bewustwording en kennis zijn cruciaal in de strijd tegen deze ziekte, want vroegtijdige opsporing kan levens redden. Hier zijn de twaalf symptomen van borstkanker die je in de gaten moet houden.

Oktober is borstkankermaand: de 12 symptomen van borstkanker

We weten dat ontzettend veel vrouwen jaarlijks de diagnose borstkanker krijgen. Minder bekend is echter dat 20 tot 25 procent van die vrouwen jonger is dan 50 jaar. Ook zijn velen zich niet bewust van het feit dat dit percentage onder jonge vrouwen én mannen de laatste jaren stijgt. Het is dus ontzettend belangrijk om de symptomen van borstkanker te herkennen – en dat zijn er veel meer dan alleen een knobbeltje in de borst.

Borstkanker herkennen

Bewustwording over de symptomen van borstkanker is cruciaal. Wist je dat in Nederland 2.500 van de 17.000 personen die jaarlijks met borstkanker worden gediagnostiseerd tussen de 18 en 35 jaar oud is? En wist je dat borstkanker onder deze groep mensen vaak pas veel later wordt ontdekt? Het heeft er allemaal mee te maken dat jonge mensen vaak niet doorhebben dat er iets mis is.

Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste is het borstweefsel van jonge mensen compacter – het is hierdoor een lastiger om afwijkingen te herkennen. Ten tweede denken jonge vrouwen (en mannen) niet aan borstkanker als ze wel iets afwijkends aan hun borst opmerken. Een enge gedachte, zeker als je weet dat borstkanker bij jonge vrouwen vaak veel agressiever is dan bij oudere patiënten.

De 12 symptomen

Er zijn diverse signalen die kunnen wijzen op borstkanker. Hier zijn de twaalf symptomen waar je extra alert op moet zijn:

  • Knobbeltje: Vaak het eerste teken dat vrouwen opmerken.
  • Deuk: Een verandering in de structuur van de borst kan zichtbaar zijn als een deuk.
  • Bult(je): Dit kan zich voordoen in de borst of onder de arm en kan pijnloos zijn.
  • Verharding: Een harde plek of verandering in de textuur van het borstweefsel.
  • Huidverandering: Denk aan roodheid, schilfering of jeuk.
  • Sinaasappelhuid: Een bobbelige, opgezwollen huid die kan duiden op lymfeproblemen.
  • Verandering: De vorm of grootte van de borst wordt anders.
  • Roodheid of warmte: Specifiek een symptoom van inflammatoire borstkanker.
  • Dikke ader: Een minder bekend symptoom.
  • Tepelkorst: Korstvorming of schilfering rond de tepel.
  • Een ingetrokken tepel: Dit kan wijzen op borstkanker als het een plotselinge verandering is. Sommige mensen hebben dit van zichzelf.
  • Vochtverlies uit de tepel: Het kan er bloederig, waterig, bruin of groen van kleur of melkachtig uitzien.

Het Borstkanker Alfabet

Om mensen nog beter in te lichten over de symptomen sloegen het Alexander Monro Ziekenhuis en stichting Breast Care Foundation vorig jaar de handen in een om een betere voorlichtingscampagne op touw te zetten. Het resulteerde in Het Borstkanker Alfabet.

Elke letter in het alfabet staat voor een veelvoorkomend symptoom van borstkanker, en zo weet je waar je alert op moet zijn. De toelichting bij alle letters vind je op de site.

Door regelmatig een check voor de spiegel te doen en je bewust te zijn van de symptomen, kun je veranderingen in je borsten tijdig opmerken. Vroegtijdige detectie kan het verschil maken, dus aarzel niet om naar de huisarts te gaan als je iets ongewoons ziet of voelt.

Lifestyle
  • Het Borstkanker Alfabet, Borstkanker Vereniging, KWF
  • Adobe Stock