Glamour met een knipoog

Krijgt Joost Klein tweede kans voor Songfestival van 2025?

Ingewijden weten het zeker: volgend jaar zien we de Nederlandse delegatie gewoon terug bij het Eurovisie Songfestival. Bovendien gaan er steeds meer geruchten dat Joost Klein, na zijn diskwalificatie vorig jaar, in 2025 een tweede kans krijgt.

Joost Klein bij het Eurovisie Songfestival in Malmö, 2024.

Elk jaar zit de Beau Monde-redactie uiteraard op het puntje van hun stoel om alles rond het Eurovisie Songfestival te volgen, maar dit jaar had alle spanning en sensatie een bijzonder bittere bijsmaak met de diskwalificatie van Joost Klein. Er werd over en weer flink uitgehaald door de AVROTROS en de European Broadcasting Union (EBU), en toekomstige deelname van Nederland aan het liedjesfestijn leek onzeker. Vandaag wordt echter door verschillende bronnen gemeld dat we er volgend jaar gewoon weer bij zijn. Sterker nog: volgens de geruchten gaat niemand minder dan Joost Klein opnieuw de uitdaging aan!

Songfestival

Van 'fysiek geweld' tot een 'onhandige beweging naar een opdringerige journalist' – wat er preciés gebeurd is achter de schermen in Malmö? Daarover lopen de meningen uiteen. De situatie liep uiteindelijk met een sisser af toen het Zweedse OM afzag van vervolging. Het hele drama leidde er hoe dan ook toe dat Joost gediskwalificeerd werd en dat de AVROTROS hardop twijfelde over verdere deelname.

Inmiddels zijn er al verschillende deadlines voor de komende editie (die zal plaatsvinden in het Zwitserse Basel, na de winst van artiest Nemo) verstreken. Voor Nederland gelden er naar verluidt andere afspraken: wij hebben tot 1 november om definitief te beslissen of we in Zwitserland verschijnen of niet.

Nu die deadline met rasse schreden nadert, lijkt het er steeds meer op dat omroep AVROTROS en de EBU weer met elkaar op één lijn zitten. Het Parool meldt op basis van ingewijden dat een Nederlandse deelname in Zwitserland zo goed als rond is.

Wel zijn er nog 'enkele plooien' die 'gladgestreken' moeten worden, schrijft Stefan Raatgever, maar de basis is er.

Veranderingen

Na afloop van de controversiële editie in Zweden, werd er vanuit verschillende delegaties bezwaar gemaakt bij de EBU over de gang van zaken achter de schermen. Daar zou een onaangename sfeer geheerst hebben met weinig privacy voor de artiesten.

Vorige week werd bekend dat Martin Green, die ook betrokken was bij de organisatie van het festival in Liverpool, werd aangewezen als festivaldirecteur. Dit betekent dat de – vorig jaar volledig uitgejouwde – opperbaas Martin Österdahl zich minder bezig hoeft te houden met de verschillende delegaties.

Grote baas Martin Österdahl werd vorig jaar flink uitgejoeld toen hij namens Nederland de douze points weggaf. (Beeld: NL Beeld)

Ook liet de EBU dit weekend weten dat er in Basel een speciale ruimte komt voor de aanwezige acts om zich terug te trekken naar aanleiding van een onafhankelijk onderzoek. "Als ESC hebben we een zorgplicht, en we zullen in de toekomst de kwestie van welzijn nader bekijken", stelde voorzitter van de raad van toezicht, Bakel Walden.

Kortom: met meer oog voor privacy en een nieuwe bobo aan de Eurovisie-top, lijkt het erop dat Avrotros verdere samenwerking met de EBU weer ziet zitten.

Joost

Maar dan is de vraag: wie moet er voor Nederland op het podium staan in Basel? Er gaan steeds meer geruchten rond dat Joost Klein gewoon in een tweede kans krijgt. Hij zou zo z'n onafgemaakte klusje kunnen klaren. Bijkomend voordeel: andere Nederlandse artiesten krijgen niet de taak om na het debacle van vorig jaar acte de présence te geven.

Zelf lijkt Joost zich al klaar te maken voor een tweede deelname. Zo deelde hij onlangs via Instagram enkele foto's met daarbij het bijschrift 'Joost Klein for Eurovision 2025'.

Hopelijk is er snel duidelijkheid over de Nederlandse deelname, wie die taak ook op zich mag nemen.

Celebrity
  • Het Parool, RTL Boulevard
  • NL Beeld