slogan

Oranjes: royal jetlag, chinezen, spelen!

::

Het was weer een airmilesrijke week voor de koning en koningin, die momenteel in het Verre Oosten zitten om de Nederlandse sporters aan te moedigen, #corebusiness.

MAANDAG

Koning Willem-Alexander ontving Michael Muller, voorzitter van de Bondsraad van de Bondsrepubliek Duitsland op Paleis Noordeinde. Het leverde een buitengewoon bekend plaatje van twee mannen in pak op, maar gelukkig óók een weerzien met ons favoriete royal faux bloemstuk dat dit jaar vijf wordt. Ons bîn zûnig en zo.

Koningin Maxima woonde in het Koninklijk Instituut voor de Tropen de lancering bij van het Oncode Institute. Dit is een onafhankelijk virtueel instituut waarin kankeronderzoekers in Nederland zich verenigen. Hare Majesteit rukte lekker knallend uit in rood en paars, want waarom ook niet?

We citeren Josine van Modekoningin Máxima: “Koningin Máxima draagt een nieuwe rode japon van Dolce & Gabbana en een bekende auberginekleurige mantel van modehuis Natan. De vilten relevé sluit perfect aan bij de kleur van de mantel en komt uit het atelier van Fabienne Delvigne.”

DINSDAG

Nog altijd druk met zijn rondje bewindslieden ontving koning Willem-Alexander Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), op Paleis Noordeinde. We zijn vooral gecharmeerd van de onderzetters op de tafel – hoe heerlijk Nederlands bourgeois is dit?

WOENSDAG

Woensdag was het óp naar China voor een werkbezoek op uitnodiging van president Xi Jinping. Na aankomst ging het paar hóp door naar de residentie van de Nederlandse ambassadeur. Waar werd het bijgepraat door een aantal experts over de Chinese politiek, economie en het Belt & Road Initiatief. Het initiatief is een moderne variant van de Zijderoute en richt zich op de bevordering van handel en economische integratie tussen de deelnemende landen.

Aan het einde van de middag werden de koning en koningin ontvangen door de Chinese premier Li Keqiang. Aansluitend ontmoetten zij president Xi Jinping en zijn echtgenote, mevrouw Peng Liyuan en volgt een delegatieoverleg. Het werkbezoek werd afgesloten met een diner met de president en zijn echtgenote. En ja, dat is bijzonder, dat royals van een stipje als Nederland aanschuiven bij zo’n grote speler als China.

DONDERDAG

Koningin Máxima werkte in haar Koningsdag 2017 outfit een economisch programma af in Beijing…

...en was helemaal in haar element tussen de Chinese ondernemers...

...en dat waren er véél. Koning Willem-Alexander vertrok intussen naar Pyeongchang in Zuid-Korea in verband met de Olympische Winterspelen

VRIJDAG

Royal beeldhouwer prinses Beatrix opende in Museum Beelden aan Zee de tentoonstelling Utopia van André Volten. Volten maakte abstracte beeldhouwkunst. Diverse sculpturen, vrijwel altijd in staal, staan verspreid over Nederland opgesteld.

ZATERDAG

Het koningspaar deed in het Olympisch Dorp een rondje op de fiets...

... en een rondje Nederlandse sporters

De koning en koningin stonden er reuze Oranje bij...

... en poseerden nog voor een groepsportret...

voor ze verschillende wedstrijden bijwoonden.

Je kunt niet zeggen dat de Majesteiten geen bloedfanatieke supporters zijn...

... maar ook zij maken van dweilpauzes graag gebruik om een paar selfies te maken.

Het zal je onderdaan maar zijn! WIllem-Alexander feliciteert Carlijn Achtereekte in de Gangneung Oval na de 3000 meter tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. Achtereekte won het goud. De koning blijft tot en met dinsdag in Pyeongchang, Máxima vliegt vanavond terug, met een pitstop voor een bezoek aan Indonesië in het kader van de inclusive financiering.

Foto’s © ANP, Koninklijk Huis