Claes Iversen presenteert nieuwe couturecollectie tijdens expositie

Transformers toont de ontwikkeling van verschillende outfits en van de ontwerper zelf.
Claes Iversen presenteert nieuwe couturecollectie tijdens expositie

Tussen 6 en 20 februari exposeert Claes Iversen zijn nieuwste couturecollectie Transformers in het net geopende hotel MAI Amsterdam. De 25 creaties representeren de transformerende kracht van mode én de ontwikkeling van Iversen als ontwerper en kunstenaar.

LEES OOK: Ontwerper Máxima doet mee aan Wie is de Mol? 2020

Ontwikkeling

Claes Iversen slaat al een tijd zijn creatieve vleugels uit: naast mode, creëert hij interieurontwerpen en kunst. Zo ontwikkelde hij getufte vloerkleden met grafische patronen gebaseerd op eerdere schilderijen, en maakte voor elke kamer in MAI Amsterdam een uniek kunstwerk. De creatieve indrukken die Iversen opdoet, ontwikkelt hij door in zijn couture. Zo zijn de mode-ontwerpen een optelsom van multidisciplinaire inspiratiebronnen, waarin bijvoorbeeld het eerdergenoemde lijnenspel terugkomt.

Transformers

Iversens jaarlijkse couturecollectie staat in het teken van transformatie. De basis van Transformers zijn vijf archetypische modestukken: het sweatshirt, het overhemd, de trenchcoat, de blazer en de Little Black Dress (LBD). Vanuit deze klassieke cocons ontpoppen de stukken zich elk in vier stappen naar geëvolueerde versies, zodat in totaal 25 stukken ontstaan. Tijdens de transformaties worden typerende elementen, zoals epauletten van de trenchcoat, zo uitvergroot en gedeconstrueerd dat ze bevragen wat een kledingstuk kenmerkt. Tegelijkertijd rekt Iversen de grenzen van mode op: is een jurk met broekspijpen nog herkenbaar als jurk?

Claes Iversen: 'Momenteel permitteer ik mezelf zo veel vrijheden bij het werken in allerlei disciplines, dat ik voor deze couturecollectie bewust regels en kaders opstelde. Door klassieke, archetypische kledingstukken te ontleden en transformeren via een vastomlijnd stappenplan en met beperkte materiaalkeuze, vond ik juist onbegrensde inspiratie.'

Vrijheid en regels

Als reactie op de hoeveelheid inspiratie en esthetische input, limiteerde Iversen zichzelf door slechts twee technische Japanse materialen te gebruiken: Mikado, een zwaar, zijdenlook polyester en Flou, een ultralicht, vloeibaar ogend materiaal. Terugkerend element in Iversens werk zijn borduursels, het resultaat van honderden uren handwerk. Transformers combineert zo grafische, abstracte motieven - afgeleid van Iversens eigen schilderijen - met een vrouwelijke, zachte esthetiek. Het kleurenpalet varieert van compleet witte naar zwarte looks, met daartussen een waaier van roest, oker en meerdere nuances roze, van lichtroze tot framboos. Accentkleuren zijn onder andere citroengeel en donkerblauw.

De locatie

De 25 creaties van Transformers zijn als interdisciplinaire installatie te zien in het nieuwe hotel MAI Amsterdam. Onderdeel van de expositie is een speciaal voor de gelegenheid gemaakte, bijzondere film van fotograaf Jouke Bos, waarin de transformatie van de vijf kledingstukken verbeeld is, met muziek van Joost van Bellen. Ook te zien zijn de wandkleden van Iversen, die een dialoog aangaan met de couture. Claes Iversen: 'Ik opereer met mijn werk op het snijvlak van mode, design en kunst. Omdat we deze collectie als installatie presenteren, kan iedereen de werken rustig en van dichtbij bekijken, net als kunstwerken.'

Transformers is voor iedereen vrij toegankelijk tussen 6-20 februari van 10:00 tot 19:00 uur, MAI Amsterdam, Geldersekade 30.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f7057c47ca76', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws