In 2025 zal de competitie voor de titel 'Beste Kostuumontwerper' ongetwijfeld intens zijn, met nieuwe én gevestigde talenten in de film-industrie. Van historische meesterwerken tot futuristische ensembles - deze ontwerpers weten als geen ander hoe ze mode, kunst en film kunnen combineren tot een visuele ervaring die de tand des tijds zal doorstaan!
Wicked
Kostuumontwerper Paul Tazewell schreef geschiedenis toen hij als eerste zwarte mannelijke kostuumontwerper werd genomineerd voor West Side Story (2021). Hij keert terug met een tweede nominatie voor zijn designs in Wicked, gebaseerd op de populaire Broadway-musical die zich afspeelt in de wereld van The Wizard of Oz.
Tazewell had als doel om de 'magie' en 'individuele strijd' van de personages te weerspiegelen door middel van kleding. Zo draagt Elphaba haar karakteristieke groene huidskleur met een donker, gedetailleerd ensemble dat haar rebellie en innerlijke conflict uitdrukt. De donkere tinten en gedurfde silhouetten benadrukken haar kracht en mysterieuze aard. Aan de andere kant is Glinda gehuld in etherische en lichte stoffen die haar sprankelende, maar soms naïeve persoonlijkheid weerspiegelen.
In een interview met The Times vorig jaar suggereerde de ontwerper dat hij voorbestemd was voor de klus: Tazewell groeide op in Akron, Ohio, en ontwierp de kostuums voor een middelbare schoolproductie van The Wiz. Dat lijkt nu in z'n voordeel te werken!
Nosferatu
Nosferatu is een buitenaardse vampierfilm van Robert Eggers. De decadente, gotische kostuums zijn ontworpen door Linda Muir, geïnspireerd op antieke, Duitse mode-illustraties en de Roemeense geschiedenis.
In een interview met Vogue gaf Muir een kijkje in het creatieve proces achter de grote mantel die Bill Skarsgard draagt als graaf Orlok. "Robert wist vanaf het begin dat hij wilde dat zijn Orlok een representatie zou zijn van een Transsylvanische graaf van rond 1590", zei ze. "Er waren schilderijen van de familie Esterházy uit die tijd waar ik naar keek: kleding met veel goud, bont en gewicht."
A Complete Unknown
In James Mangold's biopic over Bob Dylan zien we vier jaar van het leven van de stijlvolle troubadour in de jaren '60. In een interview met The Art of Costume vertelde designer Arianne Phillips dat ze zich voor haar kostuums heeft verdiept in artikelen en foto's uit die tijd.
"We hebben Bob's transformatie opgedeeld in drie verschillende etappes: zijn aankomst in New York (1961-62), het Freewheelin'-tijdperk (1963-64) en het slanke, mod-silhouet van 1965. Deze beats beïnvloedden alles - de kostuums, het haar en het algehele silhouet." Ze vervolgde: "We streven niet naar een 'een-op-een-recreatie', maar eerder naar een interpretatie die zijn essentie vastlegt."
Die interpretatie is zo sterk, dat de ontwerpster is genomineerd voor een Oscar!
Conclave
Na de dood van de paus brengen kardinalen van over de hele wereld hun stem uit in de meest geheimzinnige verkiezing ter wereld: het conclaaf. Edward Berger's Conclave speelt zich af in Vaticaanstad, met kostuums die op z'n zachtst gezegd indrukwekkend zijn.
De gewaden en accessoires die de kardinalen, bisschoppen en andere figuren dragen, zijn niet alleen gebaseerd op de traditionele kledingstukken van de katholieke kerk, maar vertonen ook subtiele invloeden van de Renaissance, het barokke tijdperk en de modernere invloeden van de 20ste eeuw. "Lisy Christl slaagt erin om deze stijlen te combineren op een manier die niet alleen visueel indrukwekkend is, maar ook de machtspatronen en de innerlijke conflicten van de personages weerspiegelt", aldus The Guardian.
De stoffen die Christl kiest, van damast en zijde tot subtiel jacquard en fluweel, geven een gevoel van luxe, rijkelijk versierd met symbolen van macht en religie, zoals kruisbeelden, ankers en rozenkransen.
Gladiator II
De kostuums in Gladiator II bouwen voort op de epische en historische stijl van de eerste film, maar introduceren nieuwe stijlen die passen bij de ontwikkelingen van het verhaal. Ontwerpers Janty Yates en David Crossman zijn verantwoordelijk voor de meesterwerken met zware maliënkolders, stoere leren harnassen en gewaden.
"De kostuums zijn gebaseerd op archeologische vondsten en de visuele esthetiek van de originele film, met een nadruk op de heroïsche en brutale uitstraling van de Romeinse cultuur", aldus de ontwerpers.
Een Oscar of niet, de lange leren battle skirt die acteur Paul Mescal in de film droeg, ging na de première al viral!
- The Guardian, Vogue, The Times, BBC,
- NL Beeld