Glamour met een knipoog

Oliebollen, maar net even anders: zo maak je ze

Lekker!

Oliebollen, maar net even anders: zo maak je ze

Als je Oud en Nieuw zegt, bedoel je oliebollen. Die twee zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. We kennen ze met krentjes... en zonder. Eigenlijk blijft het daarbij. Daarom vandaag: variaties op de overheerlijke bollen.

Wat heb je sowieso nodig?

  • 1100 gram bloem (patent of gewoon bloem. Patent is net wat fijner)
  • 1 liter melk
  • 50 gram verse gist
  • 30 gram citroenrasp
  • 20 gram zout
  • 200 ml water
  • 100 gram boter
  • 200 ml eieren
  • 750 gram rozijnen (laat deze van tevoren wellen in lauwwarm water)
  • Poedersuiker
  • Een ijslepel
  • Frituurpan

Zo maak je ze

- Zet de frituurpan op 190 graden. De olie kan bestaan uit olie, half olie, half frituurvet of geklaarde boter

- Doe 1000 gram bloem in een kom

- Verwarm de melk in een steelpannetje tot 36 graden Celsius.

- Brokkel de verse gist in een kommetje en voeg wat warme melk toe. De gist lost hierin op.

- Doe de overige melk, citroenrasp en zout bij de bloem, giet het gistmengsel erbij en meng tot een slap deeg ontstaat.

- Dit deeg leg je onder een vochtige doek, tot hij tot een dubbele hoeveelheid is gerezen (bij 26 graden ongeveer).

- Dan het 'soezenbeslag': doe twee dl water en 100 gram boter in een pannetje en breng het al roerend aan de kook.

- Voeg (ondertussen krachtig roerend) 100 gram gezeefde bloem toe en blijf roeren tot het mengsel gebonden is.

- Blijf roeren tot de massa als een bal van de bodem loslaat.

- Doe het beslag in een andere kom. Laat deze even afkoelen en meng er dan een ei doorheen. Als deze goed is opgenomen in het beslag, voeg dan het volgende ei toe, etc.

- Roer nu het soezenbeslag door het gerezen beslag en voeg de rozijnen [OF VARIATIES] toe.

- Laat dit opnieuw rijzen

- Gebruik een ijslepel om het beslag in bolletjes in de frituurpan te scheppen.

- Bak in 5-8 minuten goudbruin, laat even afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

De variaties

  1. Met appel (3) in stukjes, besprenkeld met citroensap, kaneel en rozijnen/krenten (voeg toe aan beslag)
  2. 50 gram walnoten, 50 gram hazelnoten, 50 gram amandelen (voeg toe aan beslag).
  3. 4 eetlepels cacaopoeder (voeg toe aan mengsel), 150 gram hazelnoten en eventueel stukjes pure chocolade (voeg toe aan beslag)
  4. Stoofpeertjes en witte chocolade in stukjes (voeg toe aan beslag).

Bron: Heel Holland Bakt, Beau Monde archief | Beeld: iStock