Hertogin Sarah spit in onfris royal verleden

De opper-Yorkie ontpopt zich als Hare Koninklijke Speurneus.

Lees ook

Het dwingt bewondering af, hoe de ooit in ongenade gevallen hertogin van York weer steeds vaker tegen de Windsors aan weet te kruipen.

Hertrouwen met prins Andrew lijkt zeer onwaarschijnlijk, Sarah heeft nu wel de lusten en niet de lasten van een officieel lid van de koninklijke familie. Ze heeft het leuk met Andrew, ze schurkt lekker tegen de Windsors aan in de periferie van de familie en ze kan intussen fijn royally adjacent haar ding doen.

Zo dook Sarah voor een Duitse documentaire in het tragische leven van prinses Louise (1800-1831), de over-over-overgrootmoeder van de Queen. Louise was de moeder van prins Albert, de aanbeden echtgenoot van koningin Victoria.

Ze werd gescheiden van haar nog jonge zoontjes, verbannen naar een Duits gehucht en mocht ze nooit meer zien, zelfs niet toen Albert de prins-gemaal van de machtigste vrouw ter wereld was geworden.

"Ze werd afgedankt voor haar man, Ernst I, de hertog van Saxe-Coburg-Saalfeld, en naar St Wendel gestuurd," zegt Sarah, die gemakshalve verzwijgt dat zowel Ernst als Louise buitenechtelijk scharrelden. "Wat ze ook had gedaan om hem zo kwaad te maken, het lijkt er vooral op dat hij haar beu was en van haar wilde scheiden. Dat ze ook voorgoed werd gescheiden van haar kinderen, daar heb ik geen woorden voor. Ik wilde weten wat Louise toch verkeerd had gedaan dat ze op een regenachtige dag in augustus – de vijfde verjaardag van Albert – in een rijtuig werd gezet, afgedankt en uit de geschiedenis geschreven."

Het lot van Louise raakte een gevoelige snaar bij Sarah wiens eigen moeder Susan Barrantes, haar gezin achterliet toen Sarah nog een meisje was. "Ik kan me niet voorstellen hoe het is om niet bij mijn kinderen te kunnen zijn," zegt Sarah over prinses Beatrice en prinses Eugenie. "Een van de beste dingen die ik met mijn leven heb gedaan, is van mijn dochters en mij een soort driepoot maken. De meisjes steunen mij en ik steun hen, in wat ze ondernemen."

Sarah zegt dat het belangrijk is om er altijd voor hen te zijn "maar je moet ze ook weer niet tegen alles willen beschermen. Andrew en ik zijn altijd een eenheid gebleven en erop gericht geweest om samen goede ouders te zijn. Het is groter dan een vriendschap. We leren van elkaar, steunen elkaar en begrijpen dat het draait om communicatie, compromissen en compassie."

De hertogin zegt dat ze hoopt dat de documentaire Louise een stem zal geven. Toen ik bij haar tombe stond voelde ik de koude wind en kreeg ik kippenvel. Er was gewoon vrede en rust. Ik ben er heel trots op dat we Louise een stem geven en het feit dat ze een geweldig mens moet zijn geweest eren."  

 

Foto's © BSR Agency, ANP, Getty Images, WikiMedia

Laatste nieuws

Zie ook