Oranje Overal! Willem-Alexander opent Koningsspelen

Lief! Zijne Majesteit staat graag aan de lijn bij de hockeyende A'tjes.

Den Haag – Lemmer is 158 km, dus koning Willem-Alexander moest wel vroeg opstaan voor zijn eigen sportieve feestje.

Zijne Majesteit gaf op Christelijke Basisschool De Arke in Lemmer het startsein voor de zevende editie van de Koningsspelen. Dit jaar staat het thema ‘water drinken’ centraal. De koning was aanwezig bij het ontbijt, gaf het startsein en bezocht een aantal sportactiviteiten.

Koningin Máxima sloeg een jaartje over, die zit voor geldzaken in Washington.

Bij de daadwerkelijke opening was sprake van enige publieksparticipatie. De Arke heeft in het schooljaar 2018-2019 het vignet ‘Bewegen en sport’ van de Gezonde School behaald.

Dat is het kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Dat de Koningsspelen er geopend werd, lijkt een pluim op alle inspanningen te zijn.

ZM verklapte ook nog even wat hij zelf zoal aan sportieve activiteiten verricht.

De Koningsspelen zijn voor het eerst georganiseerd in 2013 in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. De dag bestaat uit sportieve activiteiten die worden voorafgegaan door een feestelijk Koningsontbijt.

Scholen bepalen zelf hoe de Koningsspelen worden vormgegeven. De landelijke coördinatie van de Koningsspelen is in handen van de Krajicek Foundation. Samen met de Johan Cruyff Foundation zijn zij de initiatiefnemers van de sportieve dag.

De koning leek er lol in te hebben en de kinderen ook. Dit jaar doen ruim 1,2 miljoen leerlingen van meer dan zesduizend basisscholen mee aan de Koningsspelen. Dit zijn basisschoolleerlingen uit Nederland, het Caribisch gebied en Nederlandse scholen in het buitenland.

 

Foto's © ANP, RVD

Laatste nieuws