Huh, koning Filip als royal ninja?

We vrezen voor de plankjes in het Paleis van Laken.

Lees ook

Koning Filip van België is er zo eentje in de categorie 'stille wateren, diepe gronden'. Hij verraste al eens met zijn kitesurftalent en nu blijkt hij ook nog makkelijk plankjes doormidden te slaan.

Tijdens het staatsbezoek aan Zuid-Korea was hij bij een taekwondo-demonstratie op het hoofdkantoor van de Kukkiwon World Taekwondo Federation. Deze zelfverdedigingssport is een integraal onderdeel van de Koreaanse cultuur en identiteit.

Hij kreeg een dobok (witte uitrusting) aangemeten en een zwarte gordel (de hoogste graad) om de middel gebonden. Daarop brak hij zelf een plank met de hand. De Zuid-Koreanen overhandigden hem daarvoor een erekonde. Zijn zwarte gordel is geen “echte”; het is in dit geval een ereteken voor mensen die zelf geen taekwondo beoefenen. Zo kreeg eerder de Russische president Vladimir Poetin de titel.

Uit zijn speech bleek waarom Filip zo graag deze activiteit wilde doen: "Jullie doen fantastisch werk in Korea, maar ook in België. We hebben ook jongeren die deze sport doen. Een van hen is mijn eigen zoon. Ik weet dat hij nu heel jaloers op mij is." En nog: "Bedankt om me zo ineens zwarte gordel te maken."

Het is niet bekend of koning Filip vooraf heeft geoefend. Aangenomen wordt dat hij geregeld trainingen van Gabriël bijwoont en dus vertrouwd is met de technieken. Gabriël (15) is trouwens niet het enige kind van Filip en Mathilde dat oosterse vechtkunst doet. De jongste, de bijna 11-jarige Eléonore, is bezig met de Japanse krijgsdiscipline aikido.

 

Foto's © Belgische Monarchie, bron: Nieuwsblad met dank aan Wim Dehandschutter

Laatste nieuws

Zie ook