Oranjes: rollators, laadpalen en Máximale afwezigheid

Er was nog geen glinsterend haarspeldje te bekennen, laat staan een tiara...

Lees ook

Er zijn van die weken waarbij je je afvraagt of de koninklijke agenda niet wat fonkelender en wat minder verantwoord zou kunnen…

MAANDAG

Prinses Beatrix en prinses Mabel rukten uit voor de uitreiking van de vijfde Prins Friso Ingenieursprijs. De winnaar was dr. ing. Maja Rudinac-Voorneveld. Maja ontwikkelde Lea (Lean Empowering Assistent), een robot in de vorm van een geweldige rollator.

De robot gebruikt sensoren en camera’s om het lopen te stabiliseren en te vergemakkelijken, data te meten en obstakels te vermijden. In zorginstellingen kan Lea een stukje van de taken van het schaarse personeel overnemen en gebruikers wat bewegingsvrijheid en zelfstandigheid terug geven. Mabel maakte even een proefritje, haar schoonmoeder, toch in potentie de doelgroep, stelde kritische vragen.

Het Koninklijk Huis reageerde passend op de afschuwelijke gebeurtenis in Utrecht.  

En prof. mr. Pieter heeft wat problemen met zijn goede voornemens. Hij is een van ons!

DINSDAG

Geen Oranje in het wild te bekennen. Voor straf weer een plaagkiekje. Dát zal ze leren.

WOENSDAG

Koning Willem-Alexander bracht een werkbezoek aan zorgcoöperatie Tot uw Dienst in Lieshout en dorpscoöperatie LieropLeeft. Het doel van Tot uw Dienst is het bieden van kleinschalige huishoudelijke ondersteuning, individuele begeleiding en verzorging/verpleging. Lierop Leeft biedt ouderenzorg en thuiszorg en heeft aandacht voor wonen en opvoeden.

Beide coöperaties zijn aangesloten bij het landelijke netwerk van zorgcoöperaties Nederland Zorgt Voor Elkaar. De koning is duidelijk gecharmeerd van deze vorm van betrokkenheid bij elkaar en bezocht eerder al vier van dit soort initiatieven.  

Opwindender dan dit werd het niet, of je moet ZM's passage door het plaatselijke stembureau meetellen. De koning mag stemmen, maar doet het nooit, om echt boven de partijen te kunnen staan. 

Woensdag was het tevens 15 jaar geleden dat prinses Juliana overleed, bijna 95 jaar en al jaren niet meer zichzelf. Tussen 1948 en 1980 was ze koningin der Nederlanden en uit latere biografieën blijkt dat ze een naar huwelijk had en een markantere vrouw was dan de buitenwereld leerde kennen. Ze werd op 30 maart 2004 bijgezet, tijdens een indrukwekkende dienst, met haar dochters in het wit: verzoek van hun eigenwijze moeder.

En het was ook nog eens 85 jaar geleden dat Juliana's oma koningin Emma overleed. Hier staan ze samen op de foto, in 1924. 

DONDERDAG

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten – aardig! – een bezoek aan het politiebureau op de Marco Pololaan in Utrecht. Daar spraken ze met hulpverleners die betrokken waren bij de aanslag die maandag 18 maart plaatsvond in Utrecht. Enig visueel bewijs dat HM er daadwerkelijk bij was, is er overigens niet, wat die ingreep waarvoor ze rust moest houden alleen maar geheimzinniger maakt. We zullen de RVD maar op hun blauwe ogen geloven. 

Intussen fantaseren we er uiteraard lustig op los. 

UPDATE: Volgens RTL Boulevard zou de koningin in een privékliniek zijn geopereerd aan haar voet. Ze zou last hebben gehad van Hallux Valgus en daardoor niet goed meer op hoge hakken hebben kunnen lopen. Deze foto is van het bezoek aan Luxemburg, toen ze ook al even verlichting zocht. Hallux Valgus is een veelvoorkomende afwijking, waarbij de grote teen verkeerd staat. Zo ontstaat er een knobbel aan de zijkant van de voet, die operationeel kan worden weggehaald. De RVD wil overigens niets bevestigen, dus het blijft gissen. 

Koning Willem-Alexander woonde vervolgens, ook in Utrecht, de lancering bij van een nieuw energie- en mobiliteitssysteem, dat is ontwikkeld door samenwerkingsverband We Drive Solar en Renault.

Het systeem betreft een stadsbreed netwerk van universele laadpalen die elektrische (deel)-auto's kunnen laden én ontladen. Waarom een mens dat laatste zou willen doen, is een raadsel. En hoe nobel het allemaal ook is, ZM is natuurlijk geen ervaringsdeskundige in het vinden van een laadplaats, parkeerplaats en alle hassle die daarbij komt kijken. 

Andere prangende vragen: paste de Royal Reus wel in deze auto en had hij het onderdaantje ook gezien dat hier bijtijds uit de weg wordt geduwd? Zo'n beveiliger komt nog eens van pas zo. 

Prins Constantijn vroeg zich intussen ook het een en ander af.

VRIJDAG

Meer 'dresscode 'casual friday' wordt het niet.

De koning bracht een werkbezoek aan het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) van de Nederlandse Krijgsmacht in Vredepeel.

Daarbij ging hij langs bij de Joint Project Optic Windmill (JPOW), de grootste lucht- en raketverdedigingsoefening van Europa.

Het DGLC beschermt vanaf de grond vitale objecten, gebieden en eenheden van Nederland en de NAVO tegen aanvallen uit de lucht. Het gaat dan om onder meer vliegtuigen, helikopters, raketten en kruisvluchtwapens.

Tijdens het bezoek sprak de koning met militairen van het commando over de laatste ontwikkelingen en intensieve samenwerking met Duitsland.

Nou, puur omdat het kan: mooie foto van ZM is dit. 

Intussen was er ook nog eentje jarig.

Zonder prinses Margriet zou de Oranjeweek in verantwoorde dorheid zijn gestorven, maar ze zorgde gelukkig voor een vrolijke uitsmijter. In Doorn opende ze het congres Let’s Connect van de Stichting Plots- en Laatdoven in Doorn.

Naar schatting zijn er 9.000 mensen die plotseling, of in relatief korte tijd, doof zijn geworden. Jaarlijks komen daar ongeveer 70 mensen bij. Aardige mensen, lieve hulphonden, opgewekte prinses – dank u Koninklijke Hoogheid. 

 

Foto's © ANP, PPE Agency, RVD

Laatste nieuws

Zie ook