De nacht dat de Queen op de bank sliep

Daar ging Hare Majesteit, in haar nachtpon, kussen onder de arm, op zoek naar een slaapplaats.

Lees ook

Stel je voor: Hare Majesteit in haar nachtpon met een kussen onder haar arm, op zoek naar een slaapplaats in het paleis.

In december overleed Peggy Hoath, die 35 jaar werkte als kleedster van koningin Elizabeth. En nu ze er niet meer is, wordt een legendarische anekdote die al jaren in hofkringen circuleert eindelijk bevestigd.

Peggy werkte als naaister bij royal couturier Norman Hartnell, naaide onder andere mee aan de kroningsjurk van de jonge koningin en werd in 1959 aan de Queen 'uitgeleend' voor een tour door Canada. Elizabeth was destijds zwanger van prins Andrew, dus er moest regelmatig iets versteld worden aan haar kleding.

Peggy en haar baas hadden een klik, bij terugkomst kreeg ze een baan aangeboden. In Buckingham Palace had ze haar eigen kamer en als assistent-kleedster was ze een van de weinigen die de Queen echt privé meemaakte, in haar ondergoed, koekjes voerend aan de corgi's.  

Peggy ging ook mee als de koningin elders verbleef, maar onderhield een gezonde rivaliteit met een andere kleedster, May Prentice. Beiden wilden het meest in de gunst van de Queen staan. Tijdens een verblijf in Holyroodhouse, het koninklijk paleis in Edinburgh, kregen Peggy en May gillende ruzie, op gehoorsafstand van de koninklijke slaapkamer.

Elizabeth, die beide dames graag mocht en niet dol is op confrontaties, trok haar eigen plan: ze pakte een kussen en deken…

…en sloopt in haar nachtpon en kamerjas weg, door het paleis, naar de Page's Vestibule. Dat is een antichambre voor personeel. Daar konden ze hun ogen niet geloven toen Hare Majesteit in de deuropening verscheen en "Ik moet echt even slapen" zei.

In plaats van een van de historische slaapkamers te nemen, nestelde ze zich op een bank. Het personeel keek elkaar aan en verdween discreet. Elizabeth bracht de nacht door op een niet al te comfortabele sofa en keerde vroeg in de morgen terug naar haar eigen slaapkamer, zodat Peggy en May zich niet zouden afvragen waar ze was en waarom ze elders had geslapen. Héél noblesse oblige.

En als je je afvraagt waar prins Philip was: Elizabeth en hij hebben vanaf het begin gescheiden slaapkamers gehad (het geheim van een goed huwelijk!) en de prins had ook toen al het talent om door alles – jachtpartijen, doedelzakspelers – heen te slapen. Twee ruziënde personeelsleden waren voor hem niet meer dan witte ruis.  

 

Openingsfoto © Elizaveta Galitckaia, Holyrood Palace, Getty Images, David Monniaux / WikiCommons, bron: Daily Mail  

Laatste nieuws

Zie ook