Shocking: prins Joachim verlaat Denemarken

Het is een hele eer én een hele verrassing.

Lees ook

What to do als je van eerste reserve steeds verder achteruit schuift in de royal hiërarchie? Prins Joachim van Denemarken (49)  besloot een gouden kans te pakken.

Prins Joachim, prinses Marie en hun kinderen verhuizen in september naar Parijs en zullen daar een jaar blijven. Reden is dat de Franse minister van Defensie Joachim heeft uitgenodigd om de hoogste militaire training daar te volgen in het kader van het 'strategisch partnerschap' van Denemarken en Frankrijk.

De uitnodiging komt voort uit het staatsbezoek van president Macron aan Kopenhagen. De prins is de eerste Deense officier om deel te nemen aan de opleiding.

Hoewel het hof meldt dat er niets zal veranderen in hun patronages, zal het onherroepelijk betekenen dat ze minder vaak aanwezig zullen zijn bij royal events. De beslissing lijkt een beetje op die van prinses Madeleine van Zweden, die met man en kinderen naar Florida verkaste om daar een paar jaar in de luwte te leven.

Het is best opmerkelijk dat een prins die dit jaar vijftig wordt en niet in actieve militaire dienst is de prestigeopleiding gaat volgen. De training wordt zes dagen per week gegeven aan de École Militaire in Parijs en bestaat uit twee delen.

Joachim zal te vinden zijn in het Center des Hautes Études Militaires (CHEM) en het Institut des Hautes Études de la Defense Nationale (IHEDN). Het is een eliteprogramma voor 30 officieren die minimaal kolonel of commandant zijn en draait vooral om militair strategisch management en internationale relaties. Dat zijn oudste zoon prins Nikolai (links) in Parijs aan zijn modellencarrière werkt is mooi meegenomen.

Prins Joachim is sinds zijn eigen militaire dienst die in 1987 begon altijd actief gebleven in het Deense leger, zij het als reserveofficier. Hij is momenteel reserve-majoor van de infanterie.

Joachims vader prins Henrik was Frans, zodat hij de taal vloeiend spreekt. Het gezin brengt de zomers al jaren door in het kasteel van Cayx. Ook prinses Marie is Frans, zodat het voor haar een thuiswedstrijd zal worden.

Iets zegt ons dat ze het helemaal niet erg zal vinden om als Koninklijke Hoogheid in de Parijse society eens volop te kunnen shinen, in plaats van eeuwig achteraan te moeten lopen achter koningin Margrethe en kroonprins Frederik en kroonprinses Mary.

Voor prins Henrik (9) en prinses Athena (7) zal het een hele verandering zijn, maar hondje Apple gaat uiteraard mee.

 

Foto's © ANP, Det Danske Kongehus

Laatste nieuws

Zie ook