Hannover: vete tussen vader en zoon bereikt dieptepunt

Het houdt niet op, niet vanzelf.

'Frohe Weihnachten und ein glückliches Neues Jahr' zal het niet worden in Hannover, waar de brouille tussen prins Ernst August Junior en zijn vader prins Ernst August Senior een nieuw dieptepunt heeft bereikt.

Onlangs werd bekend dat Junior familiekasteel Marienburg voor een symbolisch bedrag van 1 euro wil verkopen aan de deelstaat Neder-Saksen. De prins heeft de 27 miljoen euro niet om het te renoveren, maar wil de voormalige residentie graag wel behouden voor het publiek.

De deelstaat en de federale overheid zijn bereid de kosten te delen om zo het kasteel in te zetten als toeristentrekker. Het lijkt een goede deal waar menig verarmd aristo voor zou tekenen, maar de verkoop is in de wacht gezet door zijn vader, Ernst August Senior, die er een nieuwe kans in ziet zijn oudste zoon te zieken.

Senior droeg het kasteel en alle andere verantwoordelijkheden die bij het Huis van Hannover horen (er waren nogal wat schulden…)  veertien jaar geleden over aan Junior. Die heeft er voor gezorgd dat het Huis financieel weer gezond is geworden. De verkoop van het kasteel wordt gezien als afsluiting van het hele traject.

Ernst August Senior heeft de afgelopen veertien jaar niets nuttigs bijgedragen aan de Hannover. Hij zorgde voor relletjes en schandalen en bedroog zijn vrouw prinses Caroline. Hun dochter prinses Alexandra wil niets meer met hem te maken hebben en is zelfs katholiek geworden om afstand van haar vader te nemen.

Senior was niet op de bruiloft van Junior omdat de prins de bruid niet chic genoeg vond. Op de bruiloft van zijn andere zoon prins Christian wenste men waarschijnlijk in stilte dat hij ook zou zijn weggebleven, want Senior werd zo stomdronken dat hij in het ziekenhuis belandde.

Kortom, het gaat hier om een moeilijke, wispelturige man, met een enorm ego en weinig realiteitszin. Zijn recentelijke aanvaringen met zijn oudste zoon gaan vooral over geld (Senior wil meer), maar ook over macht. Vandaar dat hij de verkoop van het kasteel probeert te voorkomen met als argument dat zijn zoon 'ontzettend ondankbaar' zou zijn.

Wat er ondankbaar is aan als jonge twintiger je eigen leven opgeven om de verantwoordelijkheid voor de hele familie te nemen en de shit van je vader te gaan opruimen, is niet helemaal duidelijk, maar het wereldbeeld van Senior is wel vaker niet helemaal te peilen. Lang verhaal kort: de koop is tijdelijk opgeschort omdat Senior roept dat Junior onderhandelde 'zonder mijn medeweten en toestemming'.

Junior – volgend voorjaar wordt het voor de tweede keer vader, links zijn vrouw prinses Ekaterina –  houdt intussen het hoofd koel: "De contracten en procedures kloppen juridisch," laat hij weten. "Na een uitgebreid onderzoek naar de nalatenschap lijdt het geen twijfel dat ik recht heb op alle aangelegenheden met betrekking tot het ontroerend goed en de inventaris voor het sluiten van de voorgenomen contracten."  

Wat denkt Senior – die zich volgens Bunte weer eens in een kliniek in Oostenrijk bevindt, zijn liefde voor alcohol doet niets voor zijn gezondheid – hiermee te bereiken? Het is gissen: op de bruiloft van Christian was al duidelijk dat hij belust is op aanzien en bewondering. Misschien frustreert het hem dat zijn zoon een aanzienlijk beter beheerder is dan hijzelf ooit was. Misschien is dwarsliggen het laatste machtsmiddel waar Senior nog over beschikt.

Hoe dan ook: het opschorten van de verkoop kost veel geld, kweekt geen goodwill bij de andere partijen en levert alleen de juristen van dienst iets op. Bovendien is het zeer, zeer onchic. Opeens lijkt het bij de Markles het toppunt van gezellig, nietwaar?

 

Foto's © Getty Images, BSR Agency, ANP

Laatste nieuws