Oranjes: staatsbezoek, Caravaggio en Vox Amalia

Een bekend Claesje, de bandeau tiara en een gemiste kans, het kwam deze week allemaal langs ten paleize.

Lees ook

Een swingend staatsbezoek, twee openingen en een doop, dít was het programma van koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week.

MAANDAG

De president van Kaapverdië, Jorge Carlos de Almeida Fonseca, bracht een staatsbezoek aan Nederland. Daarbij werden de vaste agendapunten afgehamerd, zoals de ontvangst op de Dam in Amsterdam…

 …inspectie van de erewacht…

…en een kranslegging bij het Nationaal Monument op de Dam.

De eerste dag werd afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Meester Pieter ventileerde zijn mening over vuurwerk.

En prinses Mabel deed haar ding voor volk en vaderland: ze promootte Vermeer.

DINSDAG

President Fonseca bracht de dag door in Den Haag en Rotterdam. De Kaapverdische gemeenschap stond centraal en de Reus van Oranje zorgde ervoor dat ook een wat kleiner onderdaantje in beeld kwam #lief!

Ook lief: de hartelijke zoen van zijn moeder, prinses Beatrix. In Rotterdam bood de president van Kaapverdië in de Cruiseterminal Rotterdam het koningspaar een concert aan met bekende Kaapverdiaanse musici.

Na het concert namen Willem-Alexander en Máxima officieel afscheid van het stel.

En Inspecteur Droogendijk meldde dat HM een Grieks kleedje droeg.

WOENSDAG

Koning Willem-Alexander begaf zich goedgemutst naar Helmond, voor een werkbezoek dat in het teken stond van de 'maakindustrie'. 

Hij trok er ook welwillend koningsblauwe overschoenen bij aan. 

De koning bezocht MTA, bedenker en bouwer van mechatronische machines (huh?) en systemen en Huijbregts Groep, verwerker van poeders voor de levensmiddelenindustrie.

Prinses Beatrix onthulde in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de nieuwe naam van Sensoor, de landelijke luisterlijn.

Ze had ervoor een van haar bekende UFO-hoeden opgezet en zag er patent uit. 

DONDERDAG

De koning besloot zich donderdag weer eens buiten de Randstad te wagen en bezocht drie burgerinitiatieven in Wageningen die zich kenmerken door duurzame en sociaal-maatschappelijke betrokkenheid. Ontdekking van de dag: hij drinkt zijn koffie zwart. 

Er waren notabelen en de vorst trotseerde de vorst zonder jas.

Zelfs dit bulldogje vond het onbeleefd dat de man in de felle ochtendzon moest kijken.

En er stond een onvermijdelijk kringgesprek op het programma waarbij niemand durfde toe te tasten. De koning op bezoek hebben is duidelijk goed voor de lijn.

Intussen zijn er bij zo'n bezoek altijd journalisten die net even wat verder kijken: leuke ontdekking!

Willem-Alexanders oom Pieter deed ridderlijke dingen op de Veluwe, waarvoor hulde.

Nou prinses: trek er eerst zelf maar eens eentje aan en zet 'm op Twitter, dan zullen we eens kijken wat we kunnen doen.

VRIJDAG 

Koningin Máxima doopte sleephopperzuiger Vox Amalia van Van Oord in Rotterdam. Na zestien jaar schepen dopen heeft ze lekker de slag te pakken en weet dat er enige kracht moet worden gezet…

…om de fles daadwerkelijk feestelijk kapot te laten slaan. Om de andere A'tjes niet jaloers te maken, heeft Van Oord ook nog een Vox Alexia en een Vox Ariane in de planning staan, dus dit plaatje gaan we vast vaker zien. 

De doop stond in het teken van het 150-jarig bestaan van Van Oord. En serieus, Oranjes – dit was echt een gemiste kans om Amalia eens lekker iets te laten stukslaan. Gelukkig sloeg Hare Majesteit ook zelf nog even aan het sleephopperzuigen, wat ons nieuwe favoriete werkwoord is. 

ZATERDAG

Koning Willem-Alexander opende de tentoonstelling 'Utrecht, Caravaggio en Europa in het Centraal Museum Utrecht. 

De tentoonstelling toont onder andere schilderijen van de Utrechtse kunstenaars Hendrick ter Brugghen, Dirck van Baburen en Gerard van Honthorst.

Deze schilders trokken begin 17e eeuw naar Rome en raakten geïnspireerd door de schilderkunst van onder meer Caravaggio. Typerend voor zijn werk is de realistische schildertrant en de bijzondere behandeling van het licht (clair-obscur).

 

Foto's © ANP, RVD / Koninklijk Huis, PPE Agency 

Laatste nieuws

Zie ook