Binnenkijken in de royal trein van koningin Margrethe

Het aqua en bordeaux doet vermoeden dat Hare Majesteit 'm niet zelf mocht inrichten.

Lees ook

In een poging groen over te komen doen veel royals recentelijk hun best hun royal trein te pitchen als een vorm van openbaar vervoer. Zo ook Margrethe II van Denemarken, die zelfs kiekjes van haar persoonlijke wagon deelde.

De groeiende belangstelling voor groener leven noopt ook royals tot het in ieder geval laten lijken alsof ze ook duurzaam bezig zijn. Zo zijn er nooit zoveel persberichten uitgegaan als over de zonnepanelen die koning Carl Gustaf op zijn paleisdak liet leggen en rijdt een béétje royal tegenwoordig elektrisch.

Wie extra indruk wil maken, gooit de royal trein in de strijd, zoals Denemarken dat doet. Ze hebben er al eentje sinds 1854, toen koning Frederik VII een salonwagen kreeg. Het ding werd de Sleeswijk Koningswagon genoemd en hij reed tot 1900, vooral in Jutland.  

De opvolger was Deens design en een stuk comfortabeler: met zijn 17 meter was het meteen de langste wagon die in Denemarken rondreed. Het was het favoriete vervoermiddel van koning Christian X en koningin Alexandrine en hij rammelde 37 jaar over de rails. Hij was van alle gemakken voorzien, waaronder een kleine bar met speciale vering zodat er zonder spatten of morsen kon worden ingeschonken.

Koning Frederik IX (de vader van de huidige Deense koningin) was wat internationaler georiënteerd. Zijn salonwagen was onderdeel van een complete trein met ook een kantoor, slaapvertrekken en een badkamer. Koningin Ingrid en hij gebruikten hem voor werkbezoeken, maar ook voor privéreizen, zoals hier toen ze in 1957 naar Italië vertrokken.

Zo zag de trein uit 1937 er van binnen uit, het was met 23,5 meter de langste wagon van het land.

De huidige Deense royal trein was in 2000 een geschenk van de Deense Nationale Spoorwegen aan koningin Margrethe. De royal asbak staat al klaar! Hij is 26,4 meter lang en opmerkelijk ruim ingericht. Kersenhout, twee slaapkamers, royal badkamer (pikant detail: het is een trektoilet want Margrethe verfoeit vacuüm trekkende wc's), gastenbadkamer, personeelsverblijf en keuken.

In de royal slaapkamer staat een vernuftige kast die aan twee kanten kan worden geopend. De kamenier hangt er aan de gangkant de kleding in, de koningin haalt die er aan de slaapkamerkant uit. Om te voorkomen dat de kast aan twee kanten tegelijk wordt geopend, brandt er een rood lichtje als hij aan de koninginnenkant open staat. Nu is Margrethe nogal slordig, zodat ze de deur wel eens open laat staan, wat voor wilde stress zorgt bij het personeel.

Het aquablauw en bordeaux van de bekleding doet vermoeden dat hier geen sprake is van Royal Deens Design, want de koningin heeft meer smaak dan dit.

Wel weer adorable: een speciaal loopplankje voor de Royal Teckels. Margrethe maakt gemiddeld acht keer per jaar gebruik van haar trein. 

 

Foto's © Det Danske Kongehus

Laatste nieuws

Zie ook